Όταν οι αναλύσεις περιττεύουν

Υπάρχουν φορές που οι πιο περισπούδαστες αναλύσεις μπορούν να φανούν φλύαρες ίσως και περιττές. Αυτό συμβαίνει σε δυο περιπτώσεις: όταν ένα ποίημα μπορεί να περιγράψει μια κατάσταση με εύστοχο, συμπυκνωμένο και γλαφυρό τρόπο ή όταν οι κρατούντες και οι υπηρέτες τους αποφασίζουν να μιλήσουν ανοικτά.

Αφορμή για το παραπάνω σχόλιο αποτέλεσε μια τοποθέτηση που «αλιεύσαμε» και η οποία ανήκει στον Τζον Νουβέιν. Ο εν λόγω κύριος υπήρξε υπεύθυνος για το σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα. Να, λοιπόν, τι είπε:

«Αυτή είναι πραγματικά η δεύτερη φορά μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο που η Ελλάδα κυβερνιόταν από μια αμερικανική χούντα –αν και δεν ονομάζεται έτσι–,  που αποτελούνταν από τον πρεσβευτή Γκρέιντι, το στρατηγό Βαν Φλιτ και εμένα ως αρχηγό της αποστολής του σχεδίου Μάρσαλ. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αυτής, η Ελλάδα δεν μπορούσε να εισάγει ή να εξάγει τίποτα χωρίς την άδειά μας. Ακόμα εμείς κανονίζαμε τις τιμές των εμπορευμάτων, καθορίζαμε τους φόρους, εγκρίναμε τα τραπεζικά δάνεια και ελέγχαμε το νόμισμα. Κατόπιν επιμονής του πρέσβη Πιουριφόι, που διαδέχτηκε τον Γκρέιντι, η Ελλάδα αντικατέστησε το εκλογικό σύστημά της με ένα άλλο το οποίο σχεδιάστηκε για να αφανίσει τα μικρά κόμματα και να τερματίσει την ανάγκη κυβερνητικών συνασπισμών, όπως εκείνων της μεταπολεμικής Γαλλίας, που, ως γνωστόν, ήταν ασταθείς και αναποτελεσματικοί» (το απόσπασμα υπάρχει στο: Θερμός Ηλίας, Η Γερμανική Ηγεμονία, Ψευδαισθήσεις και Πραγματικότητα, σελ. 163, εκδ. Καστανιώτης, 2013).

Τι άλλο να πούμε εμείς όταν με τέτοια καθαρότητα μιλάει ένας αμερικανός αξιωματούχος;  Απλώς να προσθέσουμε πως οποιαδήποτε ομοιότητα με αυτό που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα, προφανώς και δεν είναι συμπτωματική.

Υ.Γ.: Θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε και την άποψη όλων εκείνων που επιμένουν πως η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική και που ξορκίζουν την έννοια της εξάρτησης. Μπορεί και να πιστεύουν ότι τον αμερικανό τον έβαλαν κάποιοι να πει τα παραπάνω, προκειμένου η εργατική τάξη να απολέσει το ταξικό της κριτήριο…

Εργατικός Αγώνας

Β. Λ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.