ΣΟΣ – Διπλό κτύπημα στην δημόσια περιουσία και την εθνική οικονομία: Ξεπουλούν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κλείνουν την ΕΛΒΟ

Αρχείο:Hellenic Vehicle Industry 2012.svghttps://i0.wp.com/www.naftemporiki.gr/fu/p/758415/638/399/0x0000000000a00688/2/katalipsi-sta-kentrika-grafeia-tou-admie-dei.jpg
Ειδικά για την περίπτωση της ΕΛΒΟ έχω να σχολιάσω το εξής: Στα πλαίσια μιας φιλειρηνικής και ανθρωπιστικής πολιτικής θα μπορούσε η ΕΛΒΟ να περιορισθεί στην κάλυψη των αναγκών μόνο του ελληνικού και του κυπριακού στρατού. Ώστε, κατά κάποιο τρόπο να μην υπάρχει εισόδημα που προέρχεται από πιθανό αίμα σε συρράξεις με επεκτατικές βλέψεις.

1. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας – Μπλόκο στην πώληση του ΑΔΜΗΕ
Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε παραμονές Χριστουγέννων και έπειτα από δημόσια διαβούλευση μόλις τριών ημερών, η συγκυβέρνηση με εντολή της τρόικας προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική του ομίλου ΔΕΗ) και εκποιεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση.
Το 2012 είχε 325 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, κέρδη προ φόρων (EBITDA) 114,1 εκατ. ευρώ και απέδωσε στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία 103,7 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έτος, επένδυσε στο σύστημα μεταφοράς και την πραγματική οικονομία 253 εκατ. ευρώ. Ας μας πει η κυβέρνηση ποιες και πόσες ιδιωτικές επενδύσεις έγιναν τον ίδιο χρόνο και τι ποσά αφορούσαν.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι σήμερα σε θέση να αναλάβει την υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα και έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο ΑΔΜΗΕ δεν επιβαρύνει ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε το δημόσιο χρέος. Τα έσοδά του προέρχονται απευθείας από τους καταναλωτές (Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις Συστήματος Μεταφοράς στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) και καθορίζονται από τη ΡΑΕ. Ο ΑΔΜΗΕ έχει πιστοποιηθεί ως ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος από τη ΡΑΕ και την Ε.Ε., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72/ΕΚ. Η πώλησή του δεν θα αποφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αντίθετα θα αφαιρέσει από τον ελληνικό λαό τον έλεγχο μιας στρατηγικής σημασίας υποδομής. Το διαφαινόμενο τίμημα πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ διαφαίνεται σκανδαλώδες (300-400 εκατ. ευρώ), όσες περίπου οι επενδύσεις που πραγματοποιεί σε έναν χρόνο.
Η πώληση των δικτύων μεταφοράς δεν είναι μια συνηθισμένη ιδιωτικοποίηση. Ο ΑΔΜΗΕ ελέγχει την πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο μεταφοράς, ρυθμίζει το ποιος και πως παράγει, ποιος και πώς καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο, είναι αδύνατη οποιαδήποτε σοβαρή επένδυση στη χώρα. Αυτός που ελέγχει τον ΑΔΜΗΕ κρατά και τα κλειδιά της βιομηχανίας και όλων των παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται το σύνολο σχεδόν της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτών επενδυτών.
Η πώλησή του σε ιδιώτες και –πιθανότατα ξένους– επιχειρηματικούς ομίλους θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία την ήδη προβληματική αγορά με τους 1,3 δισ. ευρώ απλήρωτους λογαριασμούς και τα πλέον των 300.000 νοικοκυριών που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και φορείς των ιδιωτών παραγωγών και βιομηχανικών καταναλωτών διαφοροποιήθηκαν, εν μέρει, από την κυβερνητική πρόθεση για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου.
Το δίκτυο μεταφοράς αποτελεί φυσικό μονοπώλιο και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για «υγιή ανταγωνισμό» ή «επενδυτικές ευκαιρίες». Δεν νοείται κυρίαρχη χώρα χωρίς έλεγχο των φυσικών μονοπωλίων. Γι’ αυτό τον λόγο, τα τιμολόγια του συστήματος μεταφοράς είναι ρυθμιζόμενα και ελεγχόμενα παγκοσμίως. Γι’ αυτό τον λόγο, οι αντίστοιχες εταιρείες στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. είναι υπό δημόσιο έλεγχο, με εξαίρεση τις υπό επιτήρηση χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία). Και μάλιστα σε χώρες που η αγορά ενέργειας είναι πλήρως «απελευθερωμένη» και χωρίς «στρεβλώσεις».
Με την εκχώρηση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας, ο όποιος επενδυτής ένα μόνο στόχο θα έχει: τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Οι όποιες επενδύσεις προτίθεται να κάνει όχι μόνο είναι αμφίβολες αλλά πρέπει να είναι με κάθε τρόπο εγγυημένες –αν όχι συγχρηματοδοτούμενες– από το Δημόσιο, όπως έγινε και με τα οδικά δίκτυα. Αυτή είναι και η πρακτική που έχει ακολουθηθεί στην Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου τα προγράμματα επενδύσεων σε έργα μεταφοράς έχουν μειωθεί κατακόρυφα.
Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός χειμάζεται από την ύφεση, τα νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα και η ελληνική βιομηχανία κλονίζεται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα επιτείνει την ύφεση, την ανεργία, την κοινωνική απόγνωση. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι δημόσια περιουσία στρατηγικής σημασίας.
Η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και του ελληνικού λαού.
Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=169567

2. Κλείνουν την ΕΛΒΟ για χάρη των Γερμανών!
Του Νίκου Φωτόπουλου
Οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας κατήγγειλαν ότι πίσω από το κλείσιμο της εταιρείας κρύβονται τεράστιες παραγγελίες για την προμήθεια στρατιωτικών οχημάτων που τώρα πολύ εύκολα θα πάνε «πακέτο» στα ανάλογα γερμανικά εργοστάσια… «Αυτό δεν είναι ξεπούλημα του εθνικού πλούτου;», αναρωτιούνται.
Οι 360 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει -από 1.200 κάποτε- έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε την απόλυτη στήριξή του για τη διατήρηση της ΕΛΒΟ.
Κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι οι καθυστερήσεις και ο τρόπος που διαχειρίστηκε την υπόθεση το υπουργείο Οικονομικών είχαν αποτέλεσμα να καταγγελθεί, από το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου, η σύμβαση με την ΕΛΒΟ για την παραγωγή διαφόρων τύπων φορτηγών. Το ύψος του ανεκτέλεστου έργου φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που οδήγησε στην κατάπτωση εγγυητικών επιστολών στις 31/12/2013, φέρνοντας έτσι την εταιρεία σε πολύ δυσχερή θέση.
«Τα ξένα συμφέροντα θα καρπωθούν το μέλλον των οχημάτων του Ελληνικού Στρατού, εκτοξεύοντας το κόστος συντήρησης αλλά και επισκευής καθώς και το γεγονός ότι ξένες εταιρείες θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η μη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα», τόνισαν οι εργαζόμενοι, που τη Δευτέρα θα ασκήσουν παρέμβαση στο δικαστήριο προκειμένου να απορριφθεί η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου για να τεθεί η ΕΛΒΟ στην ειδική εκκαθάριση του άρθρου 14Α του νόμου 3429/2005.
Η αίτηση ειδικής εκκαθάρισης του ελληνικού Δημοσίου για την ΕΛΒΟ έχει τον αριθμό 68 στο πινάκιο της Δευτέρας του Εφετείου Θεσσαλονίκης, ενώ η προσφυγή των εργαζομένων τον αριθμό 69. Υπό κανονικές συνθήκες, η υπόθεση θα έπαιρνε αναβολή για μερικές μέρες τουλάχιστον, όμως το άρθρο 14Α του 3429/2005 δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αναμένεται λοιπόν το δικαστήριο να συζητήσει την υπόθεση ακόμη κι αν χρειαστεί να αναβάλει άλλες υποθέσεις που προηγούνται.

Ποιος πραγματικά ευθύνεται;
«Ενας ρεαλιστικός στόχος θα είναι να διατηρηθεί το κομμάτι τις εταιρείας που ασχολείται με τις προμήθειες του ελληνικού Στρατού. Ομως, ας μας πει κάποιος, ποιος ευθύνεται που έφτασε εδώ η εταιρεία. Πάντως, όχι οι εργαζόμενοι…».
Αυτό τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, Ηλίας Σαρακενίδης, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες του ελληνικού Δημοσίου και των διοικήσεων που διόριζαν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=169136
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.