Feeds:
Δημοσιεύσεις
Σχόλια

Τρόμος για «εισβολή» τζιχαντιστών

λιβύη

 Του Γιώργου Σκαφίδα

Τέτοιες ημέρες ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια ξεκινούσε στη Λιβύη η επανάσταση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι μέσα σε κλίμα… Αραβικής Ανοιξης.

Πίσω στο παρόν, η Αραβική Ανοιξη έχει πια μετατραπεί σε «πυρηνικό χειμώνα», και η Λιβύη σε μεταναστευτική βόμβα έτοιμη να «σκάσει» πάνω στα νότια σύνορα της Ευρώπης.Τέτοιες ημέρες ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια ξεκινούσε στη Λιβύη η επανάσταση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι μέσα σε κλίμα… Αραβικής Ανοιξης.

Κυνηγημένοι από το χάος, από την ανέχεια αλλά και από την προέλαση των τζιχαντιστών, χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν όπως όπως τη χώρα με προορισμό κυρίως την Ιταλία. Τα ιταλικά νησιά απέχουν άλλωστε μόλις περί τα 300 χλμ. από τις λιβυκές ακτές.

Η επέκταση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στα εδάφη της βόρειας Αφρικής προκαλεί μεταναστευτικό ντόμινο προς τις πύλες της Ευρώπης, δημιουργώντας παράλληλα φόβους ότι επίδοξοι τρομοκράτες ίσως εισέλθουν στη Γηραιά Ηπειρο μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων.

Περισσότεροι από 2.500 Λίβυοι αποβιβάστηκαν στις ακτές της Ιταλίας μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Στη φωτογραφία, διασωθέντες μετανάστες σε λιμάνι της Σικελίας

Περισσότεροι από 2.500 Λίβυοι αποβιβάστηκαν στις ακτές της Ιταλίας μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Στη φωτογραφία, διασωθέντες μετανάστες σε λιμάνι της Σικελίας

Φοβούμενες… κάθε ενδεχόμενο, οι ιταλικές Αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την ανάπτυξη συνολικά 4.800 στρατιωτών στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με αποστολή την αποτροπή-αντιμετώπιση πιθανών τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Οι στρατιώτες θα αναλάβουν τη φύλαξη των περιοχών γύρω από τουριστικά αξιοθέατα και την προστασία διπλωματικών αποστολών για τους επόμενους μήνες, με χρονικό ορίζοντα σε πρώτη φάση τον επόμενο Ιούνιο… και βλέπουμε.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει κομβόι περιπολικών οχημάτων του ISIS να παρελαύνει στους δρόμους της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει κομβόι περιπολικών οχημάτων του ISIS να παρελαύνει στους δρόμους της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης

Πολιτικά μετέωρη μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων και παραδομένη στην ανομία, η Λιβύη αποτελεί έδαφος πρόσφορο για την επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στο ISIS ελέγχουν ήδη εδάφη στην δυτική Λιβύη, ενώ προσφάτως πάτησαν πόδι και στην παραλιακή πόλη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι.

Το εσωτερικό χάος, οι συνθήκες ανέχειας και η τζιχαντιστική απειλή είναι λογικό να τρέπουν ολόκληρους πληθυσμούς σε φυγή. Εκτιμάται ότι περίπου 2 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 2.500 έχουν φτάσει στις ακτές της Ιταλίας μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ συνολικά από τις αρχές της χρονιάς, ο αριθμός των ατόμων που έφτασαν στη χώρα προσεγγίζει τις 7.000.

Στο ενδεχόμενο εγχώριοι εξτρεμιστές να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αναφέρθηκε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Π. Τζεντιλόνι

Στο ενδεχόμενο εγχώριοι εξτρεμιστές να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αναφέρθηκε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Π. Τζεντιλόνι

Στο κέντρο υποδοχής στη Λαμπεντούζα βρίσκονται ήδη στοιβαγμένα περίπου 1.200 άτομα, πλήθος υπεράριθμο και μάλιστα κατά πολύ, καθώς το συγκεκριμένο κέντρο χωράει μέχρι 800.

Το μέλλον
Οσο για το μέλλον, αυτό διαγράφεται δυσοίωνο. Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν πάρει σειρά για να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Σημειώνεται επίσης ότι στη χώρα ζουν περίπου 750.000 Αιγύπτιοι που, ειδικά μετά τη σφαγή και τις απαγωγές των συμπατριωτών τους, ίσως επιχειρήσουν να φύγουν μέσω θαλάσσης (στην περίπτωση που η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφασίσει όπως είναι πιθανό να κλείσει τα σύνορα).

Για εμπόριο οργάνων κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος ο πρεσβευτής του Ιράκ, Μοχάμεντ Αλχακίμ, στα Ηνωμένα Εθνη

Για εμπόριο οργάνων κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος ο πρεσβευτής του Ιράκ, Μοχάμεντ Αλχακίμ, στα Ηνωμένα Εθνη

Οι ιταλικές Αρχές μάλιστα φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν (εάν δεν το έχουν πράξει ήδη σε κάποιες περιπτώσεις) να εκμεταλλευτούν οικονομικά την κατάσταση αναλαμβάνοντας ως δουλέμποροι ακόμη και το trafficking τον μεταναστών προς την Ευρώπη.

Με τους μετανάστες να πληρώνουν περίπου 1.000 δολάρια έκαστος για το πολυπόθητο ταξίδι απέναντι, η συγκεκριμένη «μπίζνα» θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη στο ISIS. Δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο θέλουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να χρησιμοποιούν τη Λιβύη ως «πύλη εισόδου» προς τη νότια Ευρώπη.

Επικαλούμενα επιστολές υποστηρικτών του ISIS, τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν να πλημμυρίσουν τη Λιβύη με μαχητές τους που εν συνεχεία θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο ως μετανάστες με πλοιάρια. Το σχέδιο των τζιχαντιστών φέρεται να περιλαμβάνει χτυπήματα σε νοτιοευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε πλοία στη Μεσόγειο.

ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ
Επίδειξη ισχύος με… παρέλαση στη Βεγγάζη

Στη Βεγγάζη μ” ένα ολόκληρο κομβόι από νέα περιπολικά οχήματα… παρελαύνει το Ισλαμικό Κράτος, κάνοντας επίδειξη ισχύος, σύμφωνα με πλάνα από βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης άνδρες, γυναίκες και παιδιά επευφημούν με χειροκροτήματα τους τζιχαντιστές, ενώ σε όλα τα αυτοκίνητα κυματίζει η χαρακτηριστική μαύρη σημαία των ισλαμιστών τρομοκρατών.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πλάνα τα οποία δείχνουν το ΙΚ να παρελαύνει μέσα στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, με πληθυσμό κοντά στους 630.000 ανθρώπους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Το ΙΚ στη Λιβύη ελέγχει εδάφη στην Κυρηναϊκή, στα δυτικά. Επίσης κατέχει την παραλιακή πόλη Ντέρνα, κοντά στην οποία αποκεφάλισε τους Αιγύπτιους Κόπτες.

Στο μεταξύ, το ΙΚ συνεχίζει τις φρικαλεότητες, καθώς, σύμφωνα με ιρακινές αστυνομικές αρχές, τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανούς 45 ανθρώπους στην πόλη Αλ Μπαγκντάντι στο δυτικό Ιράκ. Δεν είναι γνωστό ποιοι ήταν οι άνθρωποι που εκτελέστηκαν και ποιος ήταν ο λόγος της εκτέλεσής τους. Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι εκτιμάται πως επρόκειτο για μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Την προηγούμενη εβδομάδα τζιχαντιστές κατέλαβαν μεγάλο μέρος της πόλης, η οποία βρίσκεται κοντά στην αεροπορική βάση Εν αλ Ασαντ.

Επίσης, για εμπόριο οργάνων κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος ο πρεσβευτής του Ιράκ, Μοχάμεντ Αλχακίμ, στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες. Κάλεσε, μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ερευνήσουν την υπόθεση.

«Εχουμε τις σορούς. Ελάτε να τις εξετάσετε», είπε ο Αλχακίμ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Associated Press. «Είναι ξεκάθαρο ότι λείπουν κάποια όργανα», πρόσθεσε. Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι έχουν βρει αρκετά πτώματα σε ρηχούς τάφους τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι από τις σορούς λείπουν τα νεφρά και άλλα όργανα, ενώ κατήγγειλε ότι τουλάχιστον 12 γιατροί φέρεται να έχουν εκτελεστεί επειδή αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην αφαίρεση οργάνων.

ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Επέμβαση στη Λιβύη για το ISIS ζητά η Αίγυπτος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες με θέμα την προοπτική μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Λιβύη. Η Αίγυπτος προσήλθε στη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη ζητώντας να ανοίξει ο δρόμος για τη στρατιωτική επέμβαση ενός διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο λιβυκό έδαφος.

Παράλληλα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να άρει τους περιορισμούς και να επιτρέψει την προμήθεια όπλων στην αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα λιβυκή κυβέρνηση που έχει την έδρα της στο Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι στη Λιβύη υπάρχουν από τον περασμένο Αύγουστο δύο κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη (που δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό) και μια «επίσημη» στο Τομπρούκ. Αυτό που ζητούν τα Ηνωμένα Εθνη είναι σε πρώτη φάση να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η Ιταλία μάλιστα έχει δηλώσει από την πλευρά της έτοιμη να προχωρήσει στην εκπαίδευση των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων και να επιβλέψει την ειρήνη μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων. «Εάν οι Λίβυοι συνεχίσουν να πολεμούν ο ένας τον άλλο αντί να πολεμούν το ISIS, θα υπάρξει ένα κενό που η διεθνής κοινότητα θα χρειαστεί να γεμίσει…» ενδεχομένως επεμβαίνοντας στρατιωτικά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν.

IΤΑΛΟΣ ΥΠΕΞ:
Eνότητα έναντι του εξτρεμισμού

«Η κατάσταση επιδεινώνεται, ο χρόνος στη διάθεσή μας κινδυνεύει να τελειώσει σύντομα… Είμαστε απέναντι από μια χώρα με τεράστια έκταση και ελλειμματικούς θεσμούς και αυτό έχει συνέπειες δυνητικά σοβαρές όχι μόνο για εμάς αλλά και για τη σταθερότητα στα γειτονικά αφρικανικά κράτη. Η μόνη λύση για τη λιβυκή κρίση είναι πολιτική», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι χθες από το βήμα του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Με την παρέμβασή του ο Ιταλός υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα μίνιμουμ πολιτικής ενότητας στη χώρα, προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει την απειλή του ISIS αλλά και των άλλων τζιχαντιστικών ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτες κυρίως στα δυτικά. Ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε μάλιστα τον κίνδυνο μήπως οι άλλοι εγχώριοι εξτρεμιστές ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) έχουν απευθύνει έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, την οποία μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν. Στη χώρα υπάρχουν επί του παρόντος δύο κυβερνήσεις, μία στο Τομπρούκ στα ανατολικά που αναγνωρίζεται μεν από τη διεθνή κοινότητα αλλά δεν έχει πια τον έλεγχο της πρωτεύουσας και άλλη μία στην Τρίπολη που πρόσκειται στον συνασπισμό των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης).

ΠΗΓΗ: Έθνος

inprecor

Comments RSS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: