Το τέλος της αληθινής δημοσιογραφίας ανοίγει το δρόμο του Ντόναλντ Τραμπ προς τη νίκη;

57a30-american-elect-debate-clinton-trump

Τρεις μόλις εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές έχει ήδη αναδειχθεί ένας βέβαιος χαμένος. Πρόκειται για την παραδοσιακή δημοσιογραφία η οποία είναι κλινικά νεκρή, περιτυλιγμένη με πέπλο υποκρισίας και οριστικά υποταγμένη στον κομματισμό, (φαινόμενο πολύ οικείο σε μας τους Ελληνες, που το ονομάσαμε «στρατευμένη» δημοσιογραφία).

Του Νίκου Σταματάκη*

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ (με σημαιοφόρο την απαράδεκτη ΝΥ Τάιμς η οποία κατέρχεται πλέον τάχιστα στο επίπεδο της «Αυγής» και του «Ριζοσπάστη») διέβησαν τον Ρουβίκωνα και μετατράπηκαν σε κομματικά φερέφωνα. Ενώ λοιπόν μαίνεται το σύμπαν από τις απανωτές αποκαλύψεις των wikileaks όπου:

1) Αποδεικνύεται η ταύτιση των συστημικών ΜΜΕ και των υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι (έσχατο σημείο καταισχύνης η «διόρθωση» των συνεντεύξεων της υποψήφιας πριν τη δημοσίευσή τους).

2) Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το «Ιδρυμα Κλίντον» όπου μεταξύ άλλων το Κατάρ έδωσε $1 εκατομμύριο «δωράκι» γενεθλίων στον ανεκδιήγητο Μπιλ, ποιος ξέρει με τι ανταλλάγματα από την Χίλαρι, και οι «φίλοι του Μπίλ» («FOB») λυμαίνονται την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους της Αϊτής τσεπώνοντας δεκάδες εκατομμύρια.

3) Η Χίλαρι μιλά για το «παγκοσμιοποιημένο» όραμά της για ένα κόσμο «χωρίς σύνορα και με ελεύθερο εμπόριο».

4) Η Χίλαρι επιστρατεύει τις ελίτ εισπράττοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για ημίωρες ομιλίες της στη Γκόλντμαν Σακς, εκμυστηρευόμενη μάλιστα ότι έχει «δημόσιες» και «ιδιωτικές» θέσεις για θέματα που αφορούν τη Γουόλ Στριτ.

5) Η Χίλαρι παραδέχεται τις πολλαπλές αποτυχίες της στην εξωτερική πολιτική από τη Λιβύη έως τη Συρία και τις απόψεις της για την κατάπτυστη συμφωνία με το Ιράν.

Ενώ λοιπόν όλα αυτά τα καταστροφικά για τη Χίλαρι βγαίνουν στην επιφάνεια, ποια είναι η απάντηση των συστημικών ΜΜΕ σε πλήρη ομοφωνία με την εκστρατεία της;

1) «Φταίει η Ρωσία που υπέκλεψε τα emails» της Χίλαρι. Αλλά όπως κάποιος χαρακτηριστικά σημείωσε, όταν μπεί ένας διαρρήκτης σε κάποιο σπίτι και βρει το πτώμα ενός δολοφονημένου η αστυνομία δεν θα ενδιαφερθεί τόσο για τη διάρρηξη όσο για τη δολοφονία.

2) Φέρνουν ξαφνικά στην επικαιρότητα ομοβροντία κατηγοριών (χρονολογούμενες από… δεκαετίας και πλέον) από διάφορες «κυρίες», αμφίβολης ηθικής και ακόμα πιο αμφίβολων κινήτρων, ότι δήθεν δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Τραμπ.

3) Αποσιωπούν οποιαδήποτε αρνητική είδηση για την Χίλαρι και προβάλλουν μόνο αρνητικές «ειδήσεις» για τον Τραμπ. Την περασμένη Παρασκευή η ΝΥ Τάιμς είχε 11 θέματα για τον Τραμπ, όλα αρνητικά, ενώ καμία αναφορά στις αποκαλύψεις κατά της Χίλαρι… Το βράδι της Παρασκευής παρακολούθησα προσωπικά το CNN να αφιερώνει ολόκληρο το πρόγραμμά του στις «κυρίες» που κατηγορούσαν τον Τραμπ και να μην κάνει καμία αναφορά στα αρνητικά της Χίλαρι. Από μια πιο συστηματική στατιστική προκύπτει ότι η αναλογία θετικών έναντι αρνητικών αναφορών είναι 20:1 (!!!) υπέρ της Χίλαρι στα συστημικά ΜΜΕ (ABC, CBS, NBC, CNN, MSNBC, NPR, NΥΤimes, Boston Globe κλπ)….

Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι καταγγελίες θα αποδειχτούν μπούμερανγκ τόσο για τη Χίλαρι όσο και για τα συστημικά ΜΜΕ και ότι ο Τραμπ βαδίζει ακάθεκτος προς τη νίκη. Και να οι λόγοι:

1) Ο μέσος ψηφοφόρος έχει αποφασίσει ότι δεν εκλέγει «δάσκαλο του κατηχητικού» αλλά επιλέγει μεταξύ δύο υποψηφίων με ελαττώματα.  Μεταξύ των δύο, τα ελαττώματα της Χίλαρι έχουν να κάνουν με διαφθορά στη διαχείριση της εξουσίας ενώ τα ελαττώματα του Τραμπ είναι προσωπικής υφής.

Στο σημείο αυτό η Χίλαρι είναι χαμένη από χέρι. Σειρά Αμερικανών προέδρων με πολύ χειρότερη σεξουαλική συμπεριφορά από τον Τραμπ διαχειρίστηκαν άνετα το αξίωμα τους (Αιζενχάουερ, Κένεντι, Τζόνσον και άλλοι) με πρωταθλητή φυσικά τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον, ο οποίος κατηγορήθηκε για βιασμούς, καταδικάστηκε για ψευδορκία κλπ, καταδικάστηκε σε αποζημίωση θύματός του και έχασε και τη δικηγορική του άδεια!! Και παρόλα αυτά επανεξελέγη!

Ακόμα λοιπόν και εάν είναι αληθινές οι κατηγορίες καθόλου δεν εμποδίζουν τον Τραμπ να ασκήσει την εξουσία. Τάχατες δεν τα γνωρίζει αυτά η «θεούσα» Μισέλ Ομπάμα που τώρα βγαίνει στο μπαλκόνι για τη Χίλαρι; Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί… Ενώ από την άλλη εάν είναι αληθινό έστω και το 1/10 των όσων προσάπτονται στην Χίλαρι πρέπει να οδηγηθεί αμέσως στη φυλακή!…

2) Είναι η πολλοστή φορά που «το σύστημα» χρησιμοποιεί το ίδιο διεφθαρμένο «κόλπο» λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές. Παρόμοια έκαναν εναντίον του γερουσιαστή Μακέιν το 2008 και εναντίον του Μιτ Ρόμνι το 2012. Τη φορά αυτή όμως έχουν απέναντι τους τον Τραμπ που δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια να υποστεί τις επιθέσεις, αλλά αντιδρά με το τεράστιο μεγάφωνο που διαθέτει – μέχρι στιγμής με επιτυχία…

Να σημειώσουμε άραγε ότι ο Τραμπ έχει 27 εκατομμύρια ακόλουθους στο Τουίτερ; Το διαδίκτυο, όπου ο πιστός υποστηρικτής του Τραμπ Matt Drudge στο περίφημο Drudgereport, το ραδιόφωνο όπου ο Rush Limbaugh έχει δημιουργήσει σχολή συντηρητικών ραδιο-σχολιαστών και η τηλεόραση όπου το Fox News κυριαρχεί, έχουν πλέον επισκιάσει τα συστημικά ΜΜΕ και απομένει μόνο η επίσημη βεβαίωση της ήττας τους στις εκλογές…

3) Οι οπαδοί του Τραμπ έχουν ατσάλινη συσπείρωση και ενθουσιασμό και χαλυβδώνονται, αντί να επηρεαστούν, από τις πιθανότατα χαλκευμένες σεξο-καταγγελίες. Αντίθετα, οι οπαδοί της Χίλαρι διακρίνονται από χαλαρότητα και οι οπαδοί του Σάντερς (σχεδόν το μισό δημοκρατικό κόμμα) απεχθάνονται τη Χίλαρι και στην πλειοψηφία τους είτε θα απέχουν είτε θα ψηφίσουν άλλον, ακόμα και τον Τραμπ, με τον οποίο συμπλέουν οι προγραμματικές τους θέσεις σε σημαντικά θέματα (Γουόλ Στριτ, διεθνείς εμπορικές συμφωνίες).

4) Συνδυασμός δημοσκοπικών δεδομένων δείχνουν καθαρά την πορεία του Τραμπ προς τη νίκη: 1) Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμμία πτώση του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις λόγω των «σεξο-καταγγελιών». 2) Ισχύει ευρέως η γενική δημοσκόπηση ότι περίπου 64% των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένοι από την πορεία της χώρας. 3) Προχθές η εφημερίδα USAToday – που για πρώτη φορά στην ιστορία της υποστήριξε επίσημα φέτος υποψήφιο και ήταν η Χίλαρι – δημοσίευσε δημοσκόπηση για το τι φοβούνται περισσότερο οι ψηφοφόροι. Στην πρώτη θέση των φόβων (60%) ήρθε η κυβερνητική διαφθορά (την οποία σαφώς προσωποποιεί η Χίλαρι), πολύ πιο πάνω από τη δεύτερη τρομοκρατία (40%).

Τέλος, απομένει η τελευταία αναμέτρηση την Τετάρτη το βράδι όπου είναι βέβαιο η Χίλαρι θα αναγκαστεί να απαντήσει «τα αναπάντητα» απέναντι σε έναν εξαιρετικής φήμης επαγγελματία, απολύτως αδέκαστο, τον συντονιστή Κρις Γουάλας του συντηρητικού Fox News. Οψόμεθα…

Ο Νίκος Σταματάκης είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, διεθνολόγος και επιχειρηματίας που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη, 15 Οκτωβρίου 2016, n.stamatakis@aol.com

Πηγή: mignatiou.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.