Μιλώντας στον Φρέντι Σέιερς (Freddie Sayers) του UnHerd, ο πρώτος αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο μπλοκ θα τις μετατρέψει εν μία νυκτί από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και θα καταστούν πλέον «στόχος» για τη Ρωσία.
«Γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυτό θα συνεπάγεται ορισμένες «κατοπτρικές κινήσεις» από τη Ρωσική πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.«Σε περίπτωση πυ θα υπάρξουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά θα γίνονταν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα πλήγμα».Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, τα εδάφη αυτά θα γίνονταν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα».
«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς – είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε από τη πλευρά του ότι η Ρωσία είναι εχθρός. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και φέρουν την ευθύνη για όλους τους πιθανούς κινδύνους. Έτσι, θα επωμιστούν φυσικά ορισμένους αμυντικούς κινδύνους, ορισμένα οικονομικά κόστη – αλλά είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν… Ζούσαν κανονικά ως καλοί γείτονες μαζί μας για δεκάδες χρόνια- αν ξαφνικά επιλέξουν να γίνουν μέρος ενός πολύ εχθρικού μπλοκ, αυτό είναι στο χέρι τους».
Ο διπλωμάτης άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την απόφαση τους και ότι αυτή δεν αλλάζει την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη.
«Δεν νομίζω ότι θα αποτελέσει πραγματικά πλήγμα για την ασφάλεια της Ρωσίας το γεγονός ότι αυτά τα δύο κράτη θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ – ελπίζω ότι δεν θα γίνουν, αλλά αν γίνουν, θα είναι η χειρότερη λύση γι’ αυτούς, αλλά όχι για τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις γι’ αυτό. Αυτό δεν αλλάζει πολύ την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η οποία κυριαρχείται και επιδεινώνεται από την απειλή του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια».
Σε άλλο σημείο της – κατά διαστήματα έντονης – συζήτησης, ο διπλωμάτης επανέλαβε την επιμονή του ότι δεν διεξάγεται «πόλεμος» στην Ουκρανία, δήλωσε δε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα μπορούσε πλέον να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας (κάτι που αποτελεί αλλαγή σε σχέση με την αντίστοιχη προ μηνός) και ότι είναι «απολύτως βέβαιος» ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση που θα αντιμετώπιζε απειλή για την ίδια την υπόστασή της.
Σχολιάστε