Δεν μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν «είναι μόνο λόγια αλλά και έργα» και μάλιστα μεγάλα.
Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός (Πυ.Στα.)της Τουρκίας, Akkuyu, κατασκευάζεται σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Άγκυρα στις 12 Μαΐου 2010. Ο κύριος μέτοχος του Πυ.Στα. Akkuyu είναι η Ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.
Για τη Rosatom, το έργο του Πυ.Στα. Akkuyu είναι το πρώτο έργο στην πυρηνική βιομηχανία που βασίζεται στο μοντέλο BOO (Build-Own-Operate), δηλαδή Κατασκευάζω – Κατέχω – Διαχειρίζομαι (Κ.Κ.Δ.).
Η κατασκευή του Πυ.Στα. ηλεκτροπαραγωγής χρηματοδοτείται κατά 100% από τη Ρωσική πλευρά. «Η Rosatom έχει το δικαίωμα να πωλήσει έως και το 49% του έργου σε άλλους επενδυτές. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι αν η Rosatom αποφασίσει να μην πουλήσει το μερίδιό της στο έργο, θα παραμείνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Πυ.Στα. Akkuyu.
Ο Πυ.Στα. Akkuyu είναι μια σύγχρονη Ρωσική τεχνολογική λύση που βασίζεται σε πολυετή εμπειρία στη λειτουργία αντιδραστήρων VVER. 4 μονάδες ισχύος με αντιδραστήρες VVER-1200 γενιάς III+. Η συνολική ισχύς του είναι 4.800 MW. Προβλέπεται ότι μετά την έναρξη της λειτουργίας του, θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως. Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει το 90% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια μιας πόλης όπως η Κωνσταντινούπολη. Το Akkuyu θα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.
Τον Νοέμβριο του 2021, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακής Αγοράς στην Άγκυρα, παρουσίασε τα σχέδιά του για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αφού τεθεί σε λειτουργία ο Πυ.Στα. Akkuyu, πρόκειται να δρομολογηθούν άλλα δύο έργα στις επαρχίες Σινώπης και Κιρκλαρελί. Η Rosatom θα είναι επίσης εταίρος και σε αυτά τα έργα.
Ενώ γινόμαστε μάρτυρες της ενεργειακής «αυτοκτονίας» της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της Ρωσικής ενέργειας και της απαγόρευσης της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, η Τουρκία υιοθετεί μια πιο ρεαλιστική στάση. Ο όγκος παραγωγής και των τριών ΑΗΣ με ρωσική συμμετοχή υποδηλώνει ότι μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από τον Πυ.Στα. του Κιρκλαρελί θα μπορούσε να εξαχθεί στην Ευρώπη.
Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει σοβαρά τη θέση της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου. Η Τουρκία μπορεί ήδη να ελέγχει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το οποίο λαμβάνει μέσω των αγωγών Turkish Stream και Blue Stream. Υπάρχει τώρα επίσης η ευκαιρία να διαφοροποιηθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός μέσω της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο όλων των πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία. Αυτό είναι εφικτό όχι μόνο βάσει των όρων της συνθήκης, αλλά και με την προμήθεια Ρωσικών πυρηνικών καυσίμων, μια εναλλακτική λύση η οποία είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθεί.
Ειδικά γι αυτό το τελευταίο ζήτημα, σας συνιστούμε να διαβάσατε τη συνέχεια.
Σχολιάστε