Η ενίσχυση του Καλίνινγκραντ από τη πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γείτονές της.
Υποστηρίζουν τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Η περιοχή του Καλίνινγκραντ, η οποία συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία και αποτελεί ένα εξαιρετικά οχυρωμένο φρούριο στην «καρδιά» του ΝΑΤΟ, όπως δημοσίευσε σχετικά με αυτό ένα γαλλικό περιοδικό.
Το άρθρο αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη «βόρεια πλευρά» της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την ενίσχυση του στόλου της Βαλτικής και την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της περιοχής του Καλίνινγκραντ.
Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, μαχητικά MiG-31K, φορείς του υπερηχητικού «Kinzhal», μεταφέρθηκαν στο Καλίνινγκραντ. Ωστόσο, η «θωράκιση» της περιοχής με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό άρχισε ήδη από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Το 2016, ως απάντηση στην αύξηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, η Ρωσία εγκατέστησε στο Καλίνινγκραντ πυραύλους Iskander, που μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές. Επιπλέον, ο στόλος της Βαλτικής παρέλαβε λίγο αργότερα τα συστήματα Bastion και Redut, καθώς και τα τελευταία συστήματα αεράμυνας/αντιαεροπορικής άμυνας.
Οι συντάκτες του άρθρου πιστεύουν ότι η ενίσχυση της περιοχής του Καλίνινγκραντ και η αποστολή του τελευταίου τύπου εξοπλισμού εκεί, μεταξύ άλλων και πυρηνικού, συνιστά μια σαφή «αντιδυτική» πορεία της Ρωσίας. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τους «γείτονες», των οποίων οι στρατιωτικές υποδομές θα μπορούσαν να δεχθούν άμεση επίθεση σε περίπτωση σύγκρουσης.
Θα νόμιζε κανείς ότι οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες, προέβλεψαν τις ανησυχίες των γειτόνων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τις προάλλες, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής άρχισαν ομόφωνα να απαιτούν από το ΝΑΤΟ να αυξήσει την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεών του στο έδαφός τους και να ενισχύσει τα συστήματα αεράμυνας/αντιαεροπορικής άμυνας.
Ωστόσο μάλλον πρόκειται για μια καλά ενορχηστρωμένη και προπάντων προετοιμασμένη κίνηση του ΝΑΤΟ σε συνεννόηση με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών αυτών, στα πλαίσια της επιθετικής πολιτικής της συμμαχίας, που επιμένει στον ισχυρισμό, ότι αποτελεί καθαρά «αμυντικό μηχανισμό» και εξακολουθεί να παρουσιάζει τις σαφείς επεκτάσεις του, ως αμυντικές ενέργειες.
Η προηγηθείσα αρθρογραφία από τα Γαλλικά ΜΜΕ, απέβλεπε στο να προετοιμάσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, που μέχρι χθες αγνοούσε παντελώς την ύπαρξη του Καλίνινγκραντ, για την προαποφασισμένη ένταξη των υπόλοιπων Σκανδιναβκών χωρών στο στρατιωτικό μπλοκ και να την παρουσιάσει ως αναγκαία αμυντική απάντηση των χωρών αυτών και του ΝΑΤΟ, απέναντι στη Ρωσική απειλή, τώρα μάλιστα που κορυφώθηκε με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Πάντως, οι ενέργειες της Ρωσίας στο Καλίνινγκραντ δύσκολα αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τη συμμαχία απ’ ό,τι η ίδια η πρωτοβουλία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο μπλοκ. Κι αυτό, επειδή σε περίπτωση που τα προαναφερθέντα κράτη ενταχθούν στο ΝΑΤΟ (και θα ενταχθούν), υπάρχει κίνδυνος για τη Ρωσία να χάσει σχεδόν ολόκληρο τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας, εκτός από ένα μικρό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας, η Ρωσία δεν θα αφήσει μια πιθανή επέκταση της στρατιωτικής υποδομής ενός τέτοιου εχθρικού μπλοκ χωρίς αντίστοιχη αντίδραση.
Τότε θα υπάρξει προφανέστατα πραγματική απειλή.
Σχολιάστε