Από την 1η Ιουλίου, η Πολωνική κυβέρνηση δεν θα καταβάλλει πλέον 40 ζλότυ την ημέρα (περίπου 9 ευρώ) ανά πρόσφυγα (σίτιση και διανυκτέρευση χωρίς άλλες πληρωμές), δήλωσε στο TVP Info ο Πάβελ Σέφερνακερ, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εντεταλμένος για τους πρόσφυγες. Αυτό δημοσιεύει η Πολωνική έκδοση της Rzeczpospolita.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πολλοί άνθρωποι στην Πολωνία είναι σε θέση να ανεξαρτητοποιηθούν και να προσαρμοστούν», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και εξαιρέσεις. Σε ορισμένα άτομα, όπως σε άτομα με αναπηρία, σε έγκυες γυναίκες ή σε πολύτεκνες οικογένειες, θα παραταθούν οι παροχές τους.
Η Πολωνική κυβέρνηση αρχικά εγγυήθηκε βοήθεια για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία για τις πρώτες 60 ημέρες. Πριν από ένα μήνα, οι αρχές παρέτειναν την προθεσμία για άλλες 60 ημέρες. Ωστόσο, η προθεσμία δεν θα παραταθεί. «Πληρώνουμε ένα τεράστιο ποσό για αυτές τις κοινωνικές πληρωμές – 300 ζλότυ (65 ευρώ) για κάθε [πρόσφυγα], 500 ζλότυ (περίπου 110 ευρώ) για κάθε παιδί και προσφέρουμε κι άλλες προνομιακές κοινωνικές παροχές. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι πολλοί Ουκρανοί αναζητούν και βρίσκουν δουλειά και τα βγάζουν πέρα μόνοι τους. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και τους υπόλοιπους να είναι κι εκείνοι ενεργοί. Τέσσερις μήνες πλήρους προστασίας είναι, κατά τη γνώμη μας, ένα επαρκές χρονικό διάστημα», δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος του κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη – σ.σ.) υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πιότρ Ντλουγκόζ του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, ο οποίος έχει μελετήσει την παρουσία των Ουκρανών στην Πολωνία, η απόφαση των αρχών δεν θα πρέπει να προκαλεί αντιδράσεις. «Ίσως η κυβέρνηση να έχει κάνει ενδελεχή έρευνα και να διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι σε θέση να φροντίζουν τον εαυτό τους», επισημαίνει. Κατά την άποψή του, «Ίσως αυτή η απόφαση δείχνει σε κάποιο βαθμό ότι η υποστήριξη τελειώνει και ότι είναι καιρός να επιστρέψουν στην Ουκρανία». Αποτελεί επίσης «μια προσπάθεια εξάλειψης παθογενειών, καταχρήσεων που μπορεί να έχουν προκύψει και σε αυτή τον τομέα».
Ο Ντλουγκόζ επικαλείται επίσης έναν Ουκρανό κοινωνιολόγο που υποστηρίζει ότι πολλοί Ουκρανοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν εξαντληθεί η οικονομική στήριξη των κρατών που τους δέχτηκαν. «Εάν δεν επιστρέψει αυτή η νέα και δυναμική ομάδα με το υψηλό ανθρώπινο κεφάλαιο, θα είναι δύσκολο για τους Ουκρανούς να οικοδομήσουν ένα ισχυρό και σύγχρονο κράτος», επισημαίνει.
Πηγές: Rzeczpospolita, https://tv.yandex.ru/
Σχολιάστε