Θες Ευρώπη, κάνε πόλεμο !!

Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας: Δεν χρειαζόμαστε την ένταξη στην ΕΕ με κόστος τον πόλεμο

24.06.22

Η χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους της ΕΕ σημαίνει ότι το κύριο κριτήριο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι η σύγκρουση με τη Ρωσία και όχι οι πολυάριθμες προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν.

«Η Ουκρανία έγινε υποψήφια για ένταξη παρά τη μη συμμόρφωση με τα πρότυπα που εφαρμόζουν με τόση επιμέλεια οι βαλκανικές χώρες. Η εμπλοκή της στον πόλεμο ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν τολμώ να σκεφτώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης , δήλωσε ο Vulin.Η εμπλοκή στον πόλεμο ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν τολμώ να σκεφτώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης , δήλωσε ο Βούλιν.

Ο Σέρβος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μολδαβία δεν υποσχέθηκε στην ΕΕ ότι θα συμμετάσχει στην ένοπλη σύγκρουση, προκειμένου να της χορηγηθεί ως αντάλλαγμα αντίστοιχο καθεστώς, με εκείνο της Ουκρανίας.

«Εάν το αποφασιστικό κριτήριο για την είσοδο στην ΕΕ ή για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας είναι ότι η υποψήφια χώρα θα πρέπει βρίσκεται σε πόλεμο, τότε η Σερβία θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ήδη από το 1999. Φαίνεται όμως ότι αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν για όσους βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ και για να ενταχθούν γρήγορα στην ΕΕ πρέπει να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας», τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

«Εάν η προϋπόθεση για την ταχεία πρόοδο της Σερβίας προς την ΕΕ ήταν να ξεκινήσει πόλεμο με κάποιον, τότε ευχαριστούμε, αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Εύχομαι καλή τύχη στην Ουκρανία και εύχομαι στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να μην χρειαστεί να κάνουν πόλεμο με κανέναν για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», κατέληξε ο Βούλιν.

Σχόλιο της Σεισάχθειας: ας ελπίσουμε ότι οι χώρες αυτές θα ακούσουν τη συμβουλή του και ότι δεν θα μας μπλέξουν σε περιπέτειες στα Βαλκάνια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.