Η στάση της Τουρκίας προφανώς δεν είναι «προβλέψιμη» με βάση τα δυτικά πρωτόκολλα και τρόπο σκέψης

Η Άγκυρα μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, κι εάν η Στοκχόλμη δεν επιδείξει ανταπόκριση, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν ένα μνημόνιο ασφαλείας που ξεμπλόκαρε την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων κατά του εκτός νόμου στην Τουρκία, Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του συριακού του κλάδου YPG, της ανταλλαγής πληροφοριών και μιας συμφωνίας έκδοσης 70 τουλάχιστον ατόμων στα οποία η Σουηδία έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Η Τουρκία είχε προηγουμένως παρεμποδίσει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, εκφράζοντας φόβους για την υποστήριξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι προς το PKK.

«Επαναλαμβάνω ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, η διαδικασία θα σταματήσει. Βλέπουμε ότι ειδικά η Σουηδία δεν επιδεικνύει την κατάλληλη ανταπόκριση», δήλωσε ο Ερντογάν σε διάγγελμά του προς τον Τουρκικό λαό μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ η Τουρκική διπλωματία συνεχίζει την καθόλου αμελητέα δράση της.

Ο διάλογος Πούτιν – Ερντογάν πριν από λίγη ώρα στην Αστάνα.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πολύ που σας βλέπω. Έχουμε να βρεθούμε σχεδόν ένα χρόνο.

Ρ.Τ. Ερντογάν: Μιλάμε όμως συχνά στο τηλέφωνο.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Αυτό είναι αλήθεια, κι είναι πολύ καλό. Και οι συνάδελφοί μας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Οι σχέσεις αναπτύσσονται παρά ταύτα. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών αυξάνεται και μάλιστα με πολύ καλό ρυθμό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που στο περιθώριο της συνόδου κορυφής μας στην Αστάνα, έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια διμερή συνάντηση. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ερωτήματα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις διαμεσολαβητικές σας προσπάθειες, για την παροχή της τουρκικής πλατφόρμας για διαπραγματεύσεις σχετικά με τα ζητήματα των τροφίμων και την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Προχωρήσαμε μπροστά μέσω της διαμεσολάβησής σας. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν επιλυθεί ακόμη όλα τα ζητήματα, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα είναι ήδη καλό.

Φυσικά, υπάρχουν επίσης πολλά ερωτήματα σχετικά με τον διακανονισμό του Συριακού προβλήματος. Υπάρχουν όμως και μεγάλα διμερή έργα που προχωρούν. Φυσικά, έχουμε επίσης ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στο οπτικό μας πεδίο – τη διευθέτηση του προβλήματος του Καραμπάχ. Πρόσφατα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Κασπίας, από τον οποίο σας μεταφέρω έναν μεγάλο χαιρετισμό.

Έχουμε μια πολύ μεγάλη ατζέντα προς συζήτηση.

Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω.

Ρ.Τ. Ερντογάν: Θα ήθελα κι εγώ επίσης να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.

Συνεχίσαμε τις διπλωματικές μας σχέσεις μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς. Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στο πλαίσιο του σχήματος της Αστάνα – αυτό φυσικά, είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Όλοι συναντήσαμε τους φίλους μας εδώ. Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μια πολύ μεγάλη, εκτεταμένη ατζέντα.

Πιστεύω ότι ο εποικοδομητικός ρόλος της Ρωσίας σε αυτή τη διαμεσολαβητική αποστολή συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, η θέση της ρωσικής πλευράς ήταν πολύ θετική και εποικοδομητική. Φυσικά, το αποτέλεσμα που θα έχουμε μετά από αυτές τις συνομιλίες θα συζητηθεί σίγουρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προσωπικά, εξ ονόματος της Τουρκικής αντιπροσωπείας, θα ήθελα να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη μου. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες μας θα είναι παραγωγικές.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.