Στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανακατανομής εδαφών

Στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανακατανομής εδαφών

Ο Βλαντιμίρ Σαποβάλοφ , αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας και Πολιτικής του Κρατικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ρωσικής Ακαδημίας Πολιτικών Επιστημών, εμπειρογνώμονας του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας και προγραμματισμού, μίλησε για τις πιθανές συνέπειες των γεωπολιτικών παιχνιδιών του Λονδίνου, της Βαρσοβίας και του Κιέβου.

Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για αναθεώρηση των συνόρων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά στην κλίμακα των γεωπολιτικών αλλαγών και, κυρίως, στο πλαίσιο της επέκτασης της επιρροής της Πολωνίας στη Δυτική Ουκρανία, οι Γερμανοί μπορούν να θυμηθούν ότι ολόκληρο το δυτικό τμήμα της Πολωνίας είναι ένα έδαφος που βρίσκεται εδώ και αιώνες εντός της Γερμανίας. Και επομένως τότε θα τεθεί το ζήτημα της επιστροφής.

Η πολωνική έκδοση Koserwatizm, αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση των πολωνο-ουκρανικών σχέσεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βαρσοβία επιδιώκει την ένωση των δύο χωρών υπό το de facto καθεστώς προτεκτοράτου του Λονδίνου. Σε αυτή την περίπτωση, το Βερολίνο, το οποίο θεωρεί την Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, δική του «κληρονομικώ δικαίω», θα μπορούσε να θέσει θέμα αναθεώρησης των συνόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η «Νεζναλέζναγια» (σ. μ. Ουκρανία) δεν θα ξαναγεννηθεί ποτέ και δεν θα είναι ποτέ η ίδια με την επικράτεια της σοβιετικής Ουκρανίας, πράγμα που σημαίνει, στην πραγματικότητα, την κατάρρευση της ουκρανικής κρατικής οντότητας με τη μορφή με την οποία υπάρχει η Ουκρανία από το 1991.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανακατανομής εδαφών

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.