«Όταν περνούν οι Γερανοί»

Το UAV «Γεράν -2» (Geran-2) (μια τοπική έκδοση του ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους καμικάζι Shahed-136) έπληξε με επιτυχία έναν στόχο κοντά στο λιμάνι της Οδησσού.

Παρά τη σχετικά χαμηλή του ταχύτητα και τον θόρυβο του κινητήρα, ο εχθρός δεν κατάφερε να το πλήξει με πυρά πολυβόλου και άλλων αυτομάτων όπλων από το έδαφος. Τα πυρά το μόνο που κατάφεραν ήταν να προκαλέσουν χάος και πανικό κατατρομάζοντας τους κατοίκους της πόλης, ενώ το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτέλεσε τη διαδρομή του πάνω από την πόλη και πέτυχε τον προβλεπόμενο στόχο του.

Αυτή είναι η πρώτη χρήση του Geranium-2 στην Οδησσό. Προχθές, ένα παρόμοιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε ένα ρυμουλκό στο λιμάνι του Οτσάκοφ.

Σήμερα ήταν η ημέρα της πιο μαζικής χρήσης ιρανικών UAV σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα. Αυτό αποτέλεσε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τον εχθρό, ο οποίος είχε ήδη υποστεί νωρίτερα σημαντικές απώλειες από τα πλήγματα των καμικάζι UAV.

Παρά την κατάρριψη μερικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αρκετά έφτασαν στους στόχους τους, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων στην Οδησσό (χτυπήθηκε το αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού) Η αεράμυνα φαίνεται ότι απέτυχε πλήρως σε αυτή την περίπτωση.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι αναλώσιμα. Αποπληρώνουν τον εαυτό τους ακόμη και αν μόνο ένα κλάσμα τους φτάσει στο στόχο, λόγω της φτηνής παραγωγής τους, που είναι σύμφυτη με την ίδια την έννοια των ιρανικών UAV, καθιστώντας δυνατή τη συναρμολόγησή τους ακόμη και σε ένα θέατρο πολέμου, όπως συμβαίνει στην Υεμένη.

Κατά συνέπεια, εάν η Ρωσία έχει ήδη δημιουργήσει την παραγωγή αυτών των μηχανημάτων, ειδικά του «Gerani-2», τότε λόγω της προφανής αδυναμίας της τακτικής αεράμυνας των ΕΔΟ που εκτείνεται σε ένα τεράστιο μέτωπο, η αποτελεσματικότητά τους δεν πρόκειται να είναι μικρότερη από ό,τι ήταν στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ.

Από πλευράς Ιραν ο εφοδιασμός με τα συγκεκριμένα UAV, αποτελεί «χειρονομία καλής θέλησης» (με την καλή έννοια του όρου). Κατά συνέπεια θα μπορούσε και η Ρωσία σε μια αντίστοιχη χειρονομία να ανεγείρει κάπου στο έδαφός της ένα μνημείο του στρατηγού Κάσσεμ Σουλϊμανί (του πιο δημοφιλούς ιρανικού ήρωα, μετά από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, που σκοτώθηκε το Γενάρη του 2001 στο αεροδρόμιο του Ιρακ από αμερικανικό UAV), ο οποίος έκανε πολλά για την ανάπτυξη του ιρανικού προγράμματος UAV, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η Ρωσία ανέπτυξε στρατεύματα στη Συρία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.