Διατηρώντας έδαφος αλλά χάνοντας τον πόλεμο

Διατηρώντας έδαφος αλλά χάνοντας τον πόλεμο

Η στρατηγική του (Ζ)ελένσκι να υπερασπιστεί το έδαφος της Ουκρανίας με κάθε κόστος ήταν καταστροφική για τη χώρα.

Douglas Macgregor

Δημοσιεύτηκε στο «The American Conservative»

Σεπ 22, 2022

Στα τέλη του 1942, όταν η Βέρμαχτ δεν μπορούσε να προελάσει περισσότερο προς τα ανατολικά, ο Χίτλερ μετέτρεψε τις γερμανικές χερσαίες δυνάμεις από μια στρατηγική προσανατολισμένη στην «αντιμετώπιση των εχθρικών δυνάμεων» σε μια στρατηγική «διατήρησης εδάφους». Ο Χίτλερ απαίτησε από τα στρατεύματά του να υπερασπιστούν τεράστιες, εν πολλοίς άδειες και άσχετες εκτάσεις σοβιετικού εδάφους.

Η «διατήρηση εδάφους» όχι μόνο στέρησε από τον γερμανικό στρατό την ικανότητά του να ασκήσει την επιχειρησιακή του διακριτική ευχέρεια και, πάνω απ’ όλα, να ξεγελάσει τον αργό και μεθοδικό σοβιετικό αντίπαλο, αλλά επιπλέον η «διατήρηση εδάφους» ώθησε επίσης τη γερμανική διοικητική μέριμνα σε οριακό σημείο. Όταν η «διατήρηση εδάφους» συνδυάστηκε με ατελείωτες αντεπιθέσεις για την ανακατάληψη άχρηστου εδάφους, η Βέρμαχτ καταδικάστηκε σε αργή και ολέθρια καταστροφή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ (Ζ)ελένσκι, (πιθανώς με τη συμβουλή των στρατιωτικών συμβούλων του στις ΗΠΑ και τη Βρετανία), υιοθέτησε και αυτός μια στρατηγική «διατήρησης εδάφους» στην Ανατολική Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις ακινητοποιήθηκαν μέσα σε αστικές περιοχές και προετοίμασαν άμυνες. Ως αποτέλεσμα, οι ουκρανικές δυνάμεις μετέτρεψαν τα αστικά κέντρα σε οχυρά για αυτό που εξελίχθηκε τελικά σε «ύστατη αντίσταση». Σύμφωνα με αυτήν αποκλείστηκαν όλες οι ευνόητες υποχωρήσεις από πόλεις όπως η Μαριούπολη, που θα μπορούσαν να σώσουν πολλά από τα καλύτερα στρατεύματα της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν απομονώνοντας και συντρίβοντας μεθοδικά τους υπερασπιστές που είχαν απομείνει χωρίς δυνατότητα είτε διαφυγής είτε διάσωσης από τις λοιπές ουκρανικές δυνάμεις.

Η αποφασιστικότητα της Μόσχας να καταστρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις με το μικρότερο δυνατό κόστος σε ρωσικές ζωές, ήταν αυτή που τελικά επικράτησε. Οι ουκρανικές απώλειες ήταν πάντα βαρύτερες από τις αναφερόμενες από τη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν στην Ανατολική Ουκρανία, όμως σήμερα, εξαιτίας της πρόσφατης αποτυχίας των ουκρανικών αντεπιθέσεων στην περιοχή της Χερσώνας, έχουν φθάσει σε τρομακτικά επίπεδα που είναι αδύνατο πλέον να συγκαλυφθούν. Οι απώλειες έχουν φτάσει τις 20.000 νεκρούς ή τραυματίες τον μήνα. Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Διατηρώντας έδαφος αλλά χάνοντας τον πόλεμο

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.