Λαβρόφ – Ομιλία του στην 77η Σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη γενική συζήτηση της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στις 24 Σεπτεμβρίου 2022

Κυρία Πρόεδρε,

Συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Συνεδριάζουμε σε μια δύσκολη και δραματική στιγμή. Οι συνθήκες κρίσης εντείνονται και η κατάσταση της διεθνούς ασφάλειας επιδεινώνεται ραγδαία.

Αντί να προβούμε σε ειλικρινή διάλογο και να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση, καθώς και χονδροειδώς σκηνοθετημένα περιστατικά και προκλήσεις. Η πολιτική γραμμή που υιοθετεί η Δύση υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους διεθνείς θεσμούς, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την εναρμόνιση των διαφόρων συμφερόντων, με βάση το διεθνές δίκαιο ως εγγύηση εφαρμογής της αμεροληψίας για την προστασία των αδυνάτων από την αυθαιρεσία. Παρακολουθούμε αυτές τις αρνητικές τάσεις στην πεμπτουσία τους εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία αναδύθηκαν από τα ερείπια του γερμανικού φασισμού και του ιαπωνικού μιλιταρισμού και ιδρύθηκαν για να προωθήσουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών – μελών τους και για να αποτρέψουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Σήμερα κρίνεται η μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπως μπορεί να διαπιστώσει με σαφήνεια κάθε αμερόληπτος παρατηρητής. Το ερώτημα είναι αν αυτή η παγκόσμια τάξη θα έχει έναν μόνο ηγεμόνα που θα αναγκάζει όλους τους άλλους να ζουν σύμφωνα με τους διαβόητους κανόνες του, οι οποίοι ευνοούν μόνο αυτόν τον ηγεμόνα και κανέναν άλλον. Ή αν θα είναι ένας δημοκρατικός και δίκαιος κόσμος απαλλαγμένος από εκβιασμούς και εκφοβισμούς κατά των ανεπιθύμητων, καθώς και απαλλαγμένος από τον νεοναζισμό και τη νεοαποικιοκρατία. Η Ρωσία επιλέγει σταθερά τη δεύτερη εκδοχή. Μαζί με τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και τις χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις, καλούμε σε προσπάθειες προκειμένου να καταστεί αυτό πραγματικότητα.

Το μονοπολικό παγκόσμιο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο εξυπηρετούσε το χρυσό δισεκατομμύριο που επί αιώνες τροφοδοτούσε την υπερκαταναλωτική του πολιτική, στηριζόμενο στους πόρους της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, χάνεται στο παρελθόν. Σήμερα, με την εμφάνιση κυρίαρχων κρατών που είναι έτοιμα να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα, διαμορφώνεται μια ισότιμη, κοινωνικά σκεπτόμενη και βιώσιμη πολυπολική αρχιτεκτονική. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον και οι κυρίαρχες ελίτ των δυτικών χωρών που έχουν υποταχθεί πλήρως σε αυτό το καθεστώς, αντιμετωπίζουν αυτές τις αντικειμενικές γεωπολιτικές διεργασίες ως απειλή για την κυριαρχία τους.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Λαβρόφ – Ομιλία του στην 77η Σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.