Για να θυμόμαστε

Μια μέρα που έμεινε στην ιστορία. Η αυτοδιάλυση της Κομσομόλ

Αλεξάντερ Μαϊσουριάν

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1991, ήδη μετά τα γεγονότα του Αυγούστου και την απαγόρευση λειτουργίας του ΚΚΣΕ, συνήλθε το «XXII Έκτακτο Συνέδριο της Κομσομόλ». Το τελευταίο συνέδριο της Σοβιετικής Κομσομόλ. Ασχολήθηκε με ένα και μόνο ερώτημα – «Σχετικά με την τύχη της Κομσομόλ» – και αποφάσισε να διαλυθεί. Άλλωστε, ήταν φυσικό… Τι θα έπρεπε να κάνει μια «κομμουνιστική ένωση νεολαίας» τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου αποτελούσε τη πτέρυγα νεολαίας, είχε ήδη απαγορευτεί, οι περιφερειακές επιτροπές του είχαν σφραγιστεί και το σοβιετικό κράτος που δημιούργησε και έχτισε βρίσκονταν στα πρόθυρα του θανάτου;

Και η αντεπανάσταση, για να λέμε τα πράγματα με τα σωστά τους ονόματα, γιόρταζε τον θρίαμβό της. Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί αυτοδιαλύθηκε… Στην έκθεσή του, ο τελευταίος επικεφαλής της Σοβιετικής Κομσομόλ, ο Βλαντίμιρ Ζιούκιν, δήλωσε: «Το παλιό σύστημα καταρρέει και μαζί με αυτό, η οργάνωση που ήταν στοιχείο αυτού του συστήματος πρέπει να πάψει να υφίσταται πολιτικά. Η ύπαρξη της Κομσομόλ ακόμη και με νέα ενδυμασία είναι αντικειμενικά αδύνατη». Μόνο η τύχη των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης στο συνέδριο.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Για να θυμόμαστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.