Σχόλιο της Ζαχάροβα για την υπόθεση του πρέσβη της Ουκρανίας στο Καζακστάν

Σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα για την εξέλιξη της υπόθεσης σχετικά με τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Καζακστάν Βρουμπλέφσκι

04.10.2022

Η εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη σκανδαλώδη «απόσυρση» του πρέσβη της Ουκρανίας στο Καζακστάν Πάβελ Βρουμπλέφσκι στο Κίεβο στις 8 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους προκαλεί αγανάκτηση. Όπως είναι γνωστό, αυτός ο πολεμοχαρής ρωσόφοβος στις 21 Αυγούστου του τρέχοντος έτους διακρίθηκε για τις απάνθρωπες δημόσιες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες προέτρεπε στο «να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ρώσοι», παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό όλα τα όρια της πολιτισμένης συμπεριφοράς, για να μην αναφέρουμε επίσης τη παραβίαση της διπλωματικής δεοντολογίας και την κατάφωρη παραβίαση των ίδιων των νόμων της χώρας στην οποία διέμενε και οι οποίοι προβλέπουν την απόδοση ευθύνης, όσον αφορά τη διατάραξη της εθνοτικής αρμονίας. Η ρωσική πλευρά απαίτησε αμέσως την απέλαση του «διπλωμάτη». Σε απάντηση, δόθηκε η υπόσχεση ότι ο Βρουμπλέφσκι θα απομακρύνονταν αμετάκλητα από το Καζακστάν το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Προς βαθύτατη λύπη μας, οι διαβεβαιώσεις ότι ο εκπρόσωπος του Μπαντέρα «δεν θα επιστρέψει ποτέ» στην Αστάνα δεν εκπληρώθηκαν. Αυτός ο τύπος επανεμφανίστηκε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν και σαφώς όχι για να «μαζέψει τα πράγματά του και να πάρει την οικογένειά του». Δεν κρύβεται, συμμετέχει σε διπλωματικές δεξιώσεις με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες περιστάσεις, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν, E.B. Κοσερμπάγιεφ, κλητεύθηκε στο Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 4 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και του επισημάνθηκε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι για εμάς κατηγορηματικά απαράδεκτη.

Αναμένουμε ότι η πλευρά του Καζακστάν, σεβόμενη όχι μόνο το πνεύμα των συμμαχικών της σχέσεων με τη Ρωσία αλλά και το γράμμα της δικής της νομοθεσίας (το άρθρο 147 του Ποινικού Κώδικα της Δημοκρατίας του Καζακστάν προβλέπει φυλάκιση έως και 7 ετών για υποκίνηση εθνοτικού μίσους), δεν θα ευθυγραμμιστεί με το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου και ότι θα λάβει μέτρα για την οριστική απέλαση αυτού του απεχθούς εθνικιστή το συντομότερο δυνατό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.