Πούτιν – Χαρακτηρίζοντας την Ουκρανία «τρομοκράτος»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Έρευνας Αλεξάντερ Μπαστρίκιν

Ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Αλεξάντερ Μπαστρίκιν.

9 Οκτωβρίου 2022

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν: Κύριε Μπαστρίκιν, γνωρίζω ότι οι ερευνητές της Επιτροπής Ερευνών εργάζονται για δεύτερη ημέρα σχετικά με την διερεύνηση του χθεσινού πρωινού περιστατικού στη γέφυρα της Κριμαίας. Υπάρχουν προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας και θα ήθελα να σας ζητήσω να μου τα αναφέρετε.

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Αλεξάντερ Μπαστρίκιν: Κύριε Πρόεδρε, η ανακριτική μας ομάδα της Κεντρικής Διεύθυνσης Ερευνών και οι εγκληματολόγοι και ιατροδικαστές έφθασαν αμέσως στον τόπο του συμβάντος. Πραγματοποίησαν λεπτομερή εξέταση του χώρου μαζί με ειδικούς σε θέματα εκρηκτικών και εγκληματολογίας και κατέληξαν σε τεκμηριωμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Ξεκινήσαμε έρευνα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 205 περί«Τρομοκρατίας» και αυτό επιβεβαιώνεται από το προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας. Ανακρίναμε πολυάριθμους μάρτυρες και αυτόπτες μάρτυρες. Έχουν δρομολογηθεί και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί ειδικές μελέτες εμπειρογνωμόνων, πραγματογνωμοσύνη εκρηκτικών υλών, εξέταση DNA και εγκληματολογική ανάλυση. Εκδόθηκαν αντίστοιχες οδηγίες προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας σχετικά με τις δραστηριότητες των εγχώριων μυστικών υπηρεσιών.

Έχουμε ήδη καθορίσει τη διαδρομή του φορτηγού που εξερράγη. Διέσχισε τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Βόρεια Οσετία και την περιοχή του Κρασνοντάρ. Επιπλέον, έχουμε εντοπίσει τους μεταφορείς – τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη διοργάνωση των μετακινήσεων του εν λόγω φορτηγού. Οι επιτόπιοι πράκτορες της FSS βοήθησαν στον εντοπισμό υπόπτων μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει την τρομοκρατική ενέργεια και εκείνων που δραστηριοποιούνται εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επίσης, συνεχίζουμε τις έρευνες εμπειρογνωμόνων προκειμένου να προσδιορίσουμε τους ακριβείς σκοπούς και τις επιδιώξεις αυτής της έκρηξης. Είναι προφανώς τρομοκρατικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Όλα τα δεδομένα των προκαταρκτικών ερευνών, μας επιτρέπουν να καταλήξουμε σε ένα αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα – πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια η οποία είχε προετοιμαστεί από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες με στόχο την καταστροφή μιας μεγάλου μεγέθους πολιτικής υποδομής ζωτικής σημασίας για τη Ρωσική Ομοσπονδία, ειδικά για την Κριμαία.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Αντιλαμβάνομαι.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία εδώ, όπως μόλις αναφέρατε, ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο την καταστροφή κρίσιμων πολιτικών υποδομών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αλεξάντερ Μπαστρίκιν: Απολύτως.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Και οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ήταν οι εμπνευστές, οι εκτελεστές και οι εγκέφαλοι.

Αλεξάντερ Μπαστρίκιν: Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και πολίτες της Ρωσίας και ξένων χωρών που βοήθησαν στην προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.