
Η Τουρκία προθυμοποιείται να σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση
Η Τουρκία έχει αρχίσει να συνεργάζεται με το Αζερμπαϊτζάν για την αύξηση της χωρητικότητας του Διανατολικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TANAP), προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Donmöz δήλωσε νωρίτερα ότι αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της δυναμικότητας του TANAP από 16 σε 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
«Διερχόμαστε από μια διαδικασία κατά την οποία κάνουμε σημαντικά βήματα στον τομέα της ενέργειας. Έχουμε κάνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες γεμίζοντας τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 100%. Μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, έχουμε ξεκινήσει εργασίες για την αύξηση της χωρητικότητας του TANAP σε 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης», ανέφερε ο Ερντογάν στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber.
Αυτό από τη μια και από την άλλη το απόσπασμα από την ομιλία του Πούτιν στην Ολομέλεια της «Εβδομάδας της Ρωσικής Ενέργειας» :
«Τι θα μπορούσατε να πει κανείς στο σημείο αυτό, σχετικά; Θα μπορούσαμε να μετακινήσουμε τον χαμένο όγκο διαμετακόμισης μέσω των αγωγών Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με αυτόν τον τρόπο να καταστήσουμε τις κύριες οδούς για την παράδοση των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη – αν βέβαια δείξουν ενδιαφέρον οι εταίροι μας. Αλλά σε γενικές γραμμές, υπάρχει φυσικά οικονομική σκοπιμότητα, όπως και το επίπεδο ασφάλειας εδώ, κρίνοντας από τα τελευταία γεγονότα, είναι φυσικά πολύ υψηλότερο».
Τα δυο αυτά δεδομένα δείχνουν ότι:
– αφενός μεν η Τουρκία ουδέποτε επένδυσε με τον τρόπο και τις προθέσεις που της έχουν αποδώσει οι ντόπιοι «αναληταράδες», δημαγωγοί πολιτικοί και εγγαστρίμυθοι δημοσιογράφοι, στον περιβόητο «εικονικό αγωγό» ΗστΜεντ, ακόμη κι αφότου ό ίδιος ο Αμερικανός «πωλητής-πολιτικός» ενορχηστρωτής του Μαϊνταν αποκάλυψε σε συνέντευξή του, λίγο πριν εγκαταλείψει τη χώρα το καλοκαίρι του 2020, το ανυπόστατο, ανέφικτο και απρόσφορο του εν λόγω «πρότζεκτ».
– αφετέρου οι γείτονες μπορεί να εξελιχθούν σε οτιδήποτε άλλο, παρά σε αυτό που οι προαναφερθέντες προβλέπουν, σπρώχνοντας τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς χωρίς παράπλευρες διεξόδους και με τελικό προορισμό έναν μονόδρομο που καταλήγει σε μια εικονική προοπτική προσχεδιασμένη και εμπνευσμένη από τα αμερικανικά οράματα στη περιοχή.
Reblogged στις Ώρα Κοινής Ανησυχίας.