Μπίζνες «αλα Τούρκα»

Μετά την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι συμφωνεί με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ποιανού τα συμφέροντα υπερασπίζεται η Τουρκία; Τα δικά της ή του ΝΑΤΟ. Τι άλλο;

Μάλλον το πρώτο, τόσο αυτονόητα, όσο και στη διαφήμιση του Νεσπρέσο !!!

Ειδικά εφόσον η καταρχήν απόφαση να γίνουν δεκτές οι χώρες αυτές έχει ήδη ληφθεί, είναι μόνο θέμα «τιμολόγησης».

Η Τουρκία, η οποία αναμφίβολα θα συμφωνήσει στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού το ΝΑΤΟ το έχει ήδη αποφασίσει, παίζει προς το παρόν το δικό της παιχνίδι για να αυξήσει το τίμημα της εισόδου των εν λόγω χωρών στη συμμαχία. Ο Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί για να σκληρύνει την στάση των αντλαντικών απέναντι σε αυτό που εκείνος χαρακτηρίζει τρομοκρατία, κυρίως στους Κούρδους, αλλά και στους οπαδούς του Γκιουλέν, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του το 2016. Παράλληλα επιχειρεί να αποσπάσει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί από αυτή το «παζάρι», που κατάφερε να επιβάλει να παίζεται με ανατολίτικους όρους.

Η Τουρκία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να υπογράψουν μνημόνιο στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, το οποίο δέσμευε τις χώρες αυτές σε συγκεκριμένα μέτρα: εκτός από τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έπρεπε επίσης να εκδώσουν ορισμένα άτομα που καταζητούνταν από την Τουρκία. Αλλά και σε αυτό το σημείο, όπως και αλλού, πρόκειται πάνω απ’ όλα για έναν αγώνα ισχύος, ή μάλλον για την αποδοχή της υποταγής.

Η δήλωση του Ερντογάν:

«Δεν είναι τόσο θέμα αριθμών όσο «στάσης» της Σουηδίας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Τριάντα, εβδομήντα, εκατό άτομα… όλα αυτά είναι θέματα που μπορούν να συζητηθούν (…) Από τη στιγμή που το μνημόνιο θα έχει εφαρμοστεί πλήρως, είναι ειλικρινής η επιθυμία μας, στο να αποτελέσει πραγματικότητα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Και η απάντηση της Σουηδίας ήταν η εξής:

Ο Ulf Kristersson τόνισε την πρόθεση της Στοκχόλμης να συνεργαστεί περισσότερο με την Τουρκία στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»: «Η Σουηδία θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της έναντι της Τουρκίας (…) Έχουμε ήδη εφαρμόσει ένα μεγάλο μέρος του μνημονίου, βρισκόμαστε στη διαδικασία ανταπόκρισης και σε άλλα σημεία… Η Σουηδία θα κάνει μεγάλα βήματα μέχρι το τέλος του έτους και τις αρχές του επόμενου έτους, τα οποία θα δώσουν στις δικαστικές αρχές μεγαλύτερη δύναμη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο σουηδικό έδαφος, ανεξάρτητα από το αν οι τρομοκρατικές αυτές δραστηριότητες έχουν στόχο τη Σουηδία ή την Τουρκία».

Πρόκειται για πλήρη υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις.

Στο τέλος του μήνα, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα συναντηθούν στη Στοκχόλμη για να οριστικοποιήσουν την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ. Και αυτό θα σηματοδοτήσει ένα νέο στάδιο στις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ειδικά αν συμφωνήσουν στην εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων με πυρηνικά όπλα.

Ως εκ τούτου, η κυρίαρχη σύγκρουση, με γεωπολιτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα, συνεχίζει να κλιμακώνεται.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.