Ο πυρήνας της Επανάστασης Πούτιν-Σι για μια Νέα Τάξη Πραγμάτων, είναι η αναχαίτιση της διολίσθησης προς τον μηδενισμό

Alastair Crooke

Καθίσταται πλέον αμφίβολο αν η Δύση μπορεί να αντέξει σε έναν ανταγωνισμό ως πολιτισμική οντότητα και να διατηρήσει την παρουσία της.

Ο παγκόσμιος «χάρτης» επιταχύνει τη μετατόπισή του από τον παραλυμένο «κόμβο» της Ουάσιγκτον – αλλά προς τα που; Ο μύθος ότι η Κίνα, η Ρωσία ή ο μη δυτικός κόσμος μπορούν να αφομοιωθούν πλήρως σε ένα δυτικό μοντέλο πολιτικής κοινωνίας (όπως και το Αφγανιστάν) έχει τελειώσει. Προς τα πού λοιπόν κατευθυνόμαστε;

Ωστόσο ο μύθος της έλξης σε μια προσαρμογή στη δυτική μετα-νεωτερικότητα παραμένει στη συνεχιζόμενη δυτική φαντασίωση, που θέλει την Κίνα να απομακρύνεται από τη Ρωσία και να αγκαλιάζεται με τις αμερικανικές Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Το σημαντικότερο σημείο εδώ είναι ότι οι πρώην πληγωμένοι πολιτισμοί έρχονται να επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά: Η Κίνα και η Ρωσία – ως κράτη οργανωμένα γύρω από τον αυτόχθονα πολιτισμό – δεν είναι μια νέα ιδέα. Αντίθετα, είναι μια πολύ παλιά ιδέα: «Να θυμάστε πάντα ότι η Κίνα είναι πολιτισμός – και όχι έθνος-κράτος», επαναλαμβάνουν τακτικά Κινέζοι αξιωματούχοι.

Παρ’ όλα αυτά, η στροφή προς την πολιτιστική κρατική υπόσταση που τονίζουν όλοι αυτοί οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναμφισβήτητα δεν αποτελεί ρητορικό τέχνασμα, αλλά αντανακλά κάτι βαθύτερο και πιο ριζοσπαστικό. Επιπλέον, η πολιτισμική μετάβαση κερδίζει ευρεία αποδοχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο εγγενής ριζοσπαστισμός της, ωστόσο, χάνεται σε μεγάλο βαθμό στο δυτικό κοινό.

Κινέζοι στοχαστές, όπως ο Zhang Weiwei, κατηγορούν τις δυτικές πολιτικές ιδέες ότι είναι προσχηματικές- ότι κρύβουν τον βαθιά κομματικό ιδεολογικό τους χαρακτήρα κάτω από μια βιτρίνα δήθεν ουδέτερων αρχών. Υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση ενός οικουμενικού πλαισίου αξιών -που ισχύει για όλες τις κοινωνίες- έχει τελειώσει.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Ο πυρήνας της Επανάστασης Πούτιν-Σι για μια Νέα Τάξη Πραγμάτων, είναι η αναχαίτιση της διολίσθησης προς τον μηδενισμό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.