
Σχετικά με τη σημασία του ορόσημου που αποτελεί η σύνοδος κορυφής Κίνας-Αραβικών χωρών
Global Times
Η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ της Κίνας και των αραβικών χωρών θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία την Παρασκευή (09.12.22). Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία των σχέσεων Κίνας-Αραβικών χωρών και θα οδηγήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Για τον αραβικό κόσμο, μια περιοχή με πολύ διαφορετικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και πολύπλοκες εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν, είναι σπάνιο να μπορεί να διαμορφωθεί και να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μια ομόφωνη φιλική στάση απέναντι στην Κίνα και επομένως να υπάρξουν ισχυρές προσδοκίες για συνεργασία. Το κομβικό σημείο που βρίσκεται πίσω από αυτό αντιστοιχεί στα πλέον εκκρεμή προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όσον αφορά τη παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη και αξίζει φυσικά, να μελετηθεί σε βάθος από τη διεθνή κοινότητα.
Είναι προφανές ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των αραβικών χωρών έχουν ήδη δημιουργήσει πρότυπα σε πολλές πτυχές. Η ειρήνη και η συνεργασία, τα ανοίγματα και η συλλογική δράση, η αμοιβαία εκμάθηση, τα αμοιβαία οφέλη και τα αμοιβαία αποτελέσματα αποτελούσαν πάντα τον κύριο άξονα των ανταλλαγών μεταξύ της Κίνας και των αραβικών χωρών. Ο κόσμος σήμερα υφίσταται μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, και η Κίνα και οι αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες ιστορικές ευκαιρίες και προκλήσεις, από τις οποίες προέκυψε η Κινεζο-Αραβική σύνοδος κορυφής. Έχουν περάσει 18 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Κρατών (CASCF) το 2004. Η Κινεζο-Αραβική σύνοδος κορυφής διαμορφώθηκε με βάση το πλαίσιο της CASCF. Αλλά αυτό δεν είναι απλώς μια αναβάθμιση, είναι αποτέλεσμα της Κινεζο-Αραβικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, που έχει φθάσει σε ένα ιδιαίτερο εύρος και βάθος. Η σύγκληση της Κινεζο-Αραβικής συνόδου κορυφής είναι επίσης μια διαδικασία διαμόρφωσης μιας συντονισμένης προσπάθειας με αμοιβαία συμφωνία και των δύο πλευρών.
Οι αραβικές χώρες, που βρίσκονται στο σταυροδρόμι της Ασίας και της Αφρικής, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν έχουν κατακλυστεί από περιφερειακά καυτά ζητήματα. Αν και είναι πλούσιες σε ενέργεια, οι χώρες αυτές δεν έχουν ποτέ απαλλαγεί από την εμπλοκή των γεωπολιτικών συγκρούσεων. Πρόσφατα επίσης μετά την είσοδό τους στον 21ο αιώνα, βίωσαν τις σοβαρές επιπτώσεις της «Αραβικής Άνοιξης».Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Η σύνοδος κορυφής Κίνας-Αραβικών χωρών, ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών