Βρετανός μισθοφόρος: Εκατοντάδες μισθοφόροι εγκατέλειψαν τις μάχες εναντίον των Ρώσων στην Ουκρανία
Ο Βρετανός μισθοφόρος Joseph MacDonald, ο οποίος μόλις επέστρεψε από το μέτωπο της Ουκρανίας, αποκάλυψε ότι «οι ξένοι εθελοντές που έφτασαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έφυγαν μαζικά, φοβούμενοι τους ρωσικούς βομβαρδισμούς».
«Περίπου 600 έως 700 άτομα επέστρεψαν στα σπίτια τους ή κατέφυγαν σε άλλη μονάδα ή πολιτοφυλακή στην Ουκρανία, όπου πίστευαν ότι θα ήταν πιο ασφαλείς», δήλωσε ο McDonald σε συνέντευξή του στο κανάλι Lindybeige του YouTube.
Ο Βρετανός μισθοφόρος περιέγραψε την απόσυρση των μισθοφόρων ως «τη μεγάλη απόδραση», αλλά δεν προσδιόρισε τις ημερομηνίες αυτού του γεγονότος. Είπε ότι πολλοί μισθοφόροι φοβούνται ότι θα θαφτούν κάτω από τους «τρομερούς βομβαρδισμούς» του ρωσικού πυροβολικού, των όλμων και των αρμάτων μάχης.
«Όποιος θέλει να πάει στην Ουκρανία δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα είναι τόσο εύκολο», δήλωσε ο McDonald, προσθέτοντας ότι «όλοι όσοι πολεμούν τους Ρώσους δέχονται σφοδρές επιθέσεις».
Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού καθεστώτος, εξηγώντας ότι αρκετοί από αυτούς έφτασαν στη χώρα το 2014 και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολεμική εμπειρία σε ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Αυτοί οι μισθοφόροι προέρχονταν από 54 χώρες. Η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Σουηδία, η Γεωργία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Λιθουανία είναι μεταξύ των πιο δραστήριων χωρών όσον αφορά την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού στην Ουκρανία.
Η επιτροπή δήλωσε ότι «όταν υπογράφουν σύμβαση με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι αλλοδαποί λαμβάνουν μισθό και καλούνται να υποβάλουν αίτηση για την ουκρανική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες».
Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν με σκοπό να αυξηθεί η δύναμη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και να νομιμοποιηθεί το φαινόμενο των μισθοφόρων. Τέτοιες ενέργειες αντανακλούν την επιθυμία του καθεστώτος του Κιέβου να αποφύγει τις ευθύνες του απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο.
Η έκθεση της επιτροπής προσθέτει ότι «μεταξύ των ξένων στρατιωτικών ειδικών, οι οποίοι συνέβαλαν στην εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση των ξένων όπλων, τον συντονισμό της μάχης σε διάφορες συνθήκες, ήταν εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας και άλλων χωρών».
Ο εκπρόσωπος της «Διεθνούς Λεγεώνας» Damien Magro έχει διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι μισθοφόροι από 55 χώρες συμμετέχουν στις μάχες στην Ουκρανία στο πλευρό του Κιέβου, στο πλαίσιο της λεγεώνας που έχουν συστήσει οι ουκρανικές αρχές.
Πηγή: Al Manar