Προς επικύρωση των κυρώσεων

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση των εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία κατά 60,9% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, παρά τις κυρώσεις, ύψους 53 δισ. ευρώ, καθιστώντας τη Ρωσία τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ μετά την Κίνα (409,8) και τις ΗΠΑ (228,9).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Sputnik από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των χωρών της ΕΕ, τον Αύγουστο η Γερμανία ανέκτησε τον τίτλο του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικών προϊόντων, αφού τον έχασε από την Ιταλία τον Ιούλιο. Η χώρα εισήγαγε ρωσικά προϊόντα αξίας 2,7 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ της Ιταλίας. Οι δύο αυτές χώρες ακολουθούνται από τις Κάτω Χώρες (1,5 δισ.) και τη Γαλλία (1,1 δισ.). Οι εισαγωγές στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε επίσης στη Λετονία (44%), την Αυστρία (27%), την Ισπανία (27%), την Ελλάδα (15%) και τη Σλοβακία (6%). Αντίθετα, η Σλοβενία και η Ιρλανδία μείωσαν τις εισαγωγές τους (κατά 60% και 63% αντίστοιχα).

Όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη Ρωσία τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε από την Κύπρο, η οποία απέστειλε 6,7 φορές περισσότερα αγαθά σε σχέση με τον Ιούλιο. Η Ουγγαρία αύξησε τις εξαγωγές της κατά 23%, το Βέλγιο κατά 19% και η Γερμανία κατά 13%. Οι αποστολές της Λιθουανίας αυξήθηκαν κατά 2% στο υψηλό επίπεδο των 292 εκατομμυρίων ευρώ από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η Σουηδία μείωσε τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία κατά 40%, η Ιρλανδία και η Ισπανία κατά 39%.

Η Γερμανία και η Ιταλία παραμένουν οι κύριοι προμηθευτές αγαθών στη Ρωσία: τον Αύγουστο οι γερμανικές εξαγωγές έφτασαν τα 1,15 δισ. ευρώ και οι ιταλικές τα 462 εκατ. ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με τη Eurostat, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 34%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.