Τι απέγιναν τα όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες μιλούν ευθαρσώς υπέρ του καθεστώτος του Κιέβου, δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να αυξήσουν τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Στην πραγματικότητα, όμως, η πλειονότητα αυτών των χωρών είναι απίθανο να τηρήσει αυτές τις υποσχέσεις. Ένα σημαντικό μέρος των μελών της ΕΕ δεν διαθέτει πλέον πρόσθετα όπλα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία. Αυτά που παραμένουν στα αποθέματά τους πρέπει να διατηρηθούν για να εξασφαλίσουν τη μαχητική ικανότητα των δικών τους στρατευμάτων. Και όλα αυτά τα όπλα, που έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία, έχουν περάσει στα χέρια εγκληματικών δικτύων.

Κρίσιμες ελλείψεις

Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία, μέσω της υπουργού Άμυνας Christina Lambrecht, δήλωσε ότι τα συστήματα Patriot της Bundeswehr «εάν χρειαστεί να αναπτυχθούν εκτός του εδάφους των χωρών του ΝΑΤΟ, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί εκ των προτέρων με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τους Συμμάχους», επειδή «αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης αεράμυνας του ΝΑΤΟ» και προορίζονται για εδάφη που ανήκουν σε μέλη του πολιτικού και στρατιωτικού οργανισμού. Η Κριστίνα Λάμπρεχτ φρόντισε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση όταν η Βαρσοβία, αντί να αποδεχθεί την προσφορά του Βερολίνου να τοποθετήσει στο έδαφός της συστοιχίες Patriot της Bundeswehr, κάλεσε τη Γερμανία να τις στείλει απευθείας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτή είναι μόνο μια δικαιολογία και όχι ο πραγματικός λόγος της άρνησης. Το RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland) αναφέρει ότι «η Γερμανία ξεμένει από πυρομαχικά και δεν θα μπορούσε να πολεμήσει ούτε τρεις ημέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» και ότι «η Bundeswehr έχει κολλήσει σε μια κρίση πυρομαχικών ιστορικών διαστάσεων». «Υπάρχει πλέον σοβαρή έλλειψη λόγω της αποστολής πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία», προσθέτει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, . Στόλτενμπεργκ συμμετείχε στη συζήτηση και πιστεύει ότι η αποστολή συστημάτων Patriot της Bundeswehr στην Ουκρανία είναι δυνατή, αλλά δήλωσε ότι τελικά η Γερμανία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει. Η κατανάλωση πυρομαχικών στην Ουκρανία είναι υψηλή και με τα χρόνια ελλείμματα, η γερμανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι θα πρέπει να δαπανηθούν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των πυρομαχικών. Το RND αναφέρει ότι «η έλλειψη πυρομαχικών στη Δύση γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ουκρανία» και ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αγοράσει νέα πυρομαχικά από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, επειδή οι ίδιες δεν έχουν πλέον αρκετά αποθέματα. Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Τι απέγιναν τα όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.