Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Δένδιας στην Πρίστινα – Γιατί άραγε;

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί επιπλέον και την μέθοδο της πρόκλησης ως όπλο εναντίον της Σερβίας

Οι προκλήσεις του ΝΑΤΟ κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα νέο πολεμικό μέτωπο στην Ευρώπη, επιδεινώνοντας τις εντάσεις μεταξύ της Σερβίας και της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία έχει επίσημα (ξανά)ενταχθεί στον «κατάλογο των κακοποιών χωρών και οργανώσεων» της Ουάσινγκτον. Οι επιθέσεις των μέσων ενημέρωσης που έχουν σαν στόχο το Βελιγράδι τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες έχουν να συμβούν από το 1999, αποτελούν απόδειξη περί αυτού. Το πραγματικό σφάλμα της Σερβίας είναι ότι είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπέκυψαν στη διαταγή των αντιρωσικών κυρώσεων.

Παρά τις ισχυρές πιέσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σερβική κυβέρνηση επιδίωκε πάντοτε το εθνικό της συμφέρον αντί να ακολουθεί δουλοπρεπώς τις εντολές της δυτικής πλευράς του Ατλαντικού Ωκεανού. Τη συγκεκριμένη στάση επανέλαβε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς την περασμένη εβδομάδα. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Βούτσιτς υπενθύμισε ότι η χώρα του είχε υποστεί ποινικές κυρώσεις από τη Δύση από το 1992 έως το 2001 και ότι η Σερβία απορρίπτει την προσέγγιση των κυρώσεων και παραμένει προσηλωμένη στο να λαμβάνει ανεξάρτητα τις αποφάσεις της εξωτερικής της πολιτικής.

Προκειμένου να τιμωρήσει τη Σερβία, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ίδιο όπλο της πρόκλησης που είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό την αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη από τη μισή διεθνή κοινότητα. Η στρατιωτική εισβολή στον σερβικό θύλακα της Μιτρόβιτσα είναι στην πραγματικότητα μια πράξη ακραίας πρόκλησης κατά του Βελιγραδίου, σε βαθμό που δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση στο εγγύς μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε από το Κοσσυφοπέδιο προς τη Μιτρόβιτσα και άλλες περιοχές στις οποίες πλειοψηφεί ο Σερβικός πληθυσμός, παραβιάζει τις συμφωνίες των Βρυξελλών, σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να εισέλθουν σε περιοχές του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου στις οποίες υπερτερεί ο Σερβικός πληθυσμός χωρίς την άδεια των ηγετών των τεσσάρων Σερβικών δήμων.

«Η Πρίστινα ενισχύει συνεχώς και συστηματικά την παρουσία της στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Η εκστρατεία εκφοβισμού και παρενόχλησης του σερβικού πληθυσμού συνεχίζεται. Ο στόχος είναι να υφαρπάξουν τον έλεγχο της περιοχής. Και το κάνουν αυτό υπό το παθητικό βλέμμα της Δύσης και μάλιστα με την υποστήριξή της», κατήγγειλε ο Αλεξάντρ Μπόκααν-Τσαρτσένκο, ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, περιγράφοντας απόλυτα την τρέχουσα κατάσταση.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απάντησε σε αυτές τις προκλήσεις ζητώντας από τα Ηνωμένα Έθνη τη δυνατότητα εισόδου στρατιωτικού αποσπάσματος από τη Δημοκρατία της Σερβίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić τόνισε με τη σειρά της ότι η κοσοβαρική κυβέρνηση του Albin Kurti δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες, παραβιάζοντας ανοιχτά τη Συμφωνία των Βρυξελλών, τη Συμφωνία της Ουάσιγκτον και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που υποτίθεται ότι ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Σερβίας, ο Kurti θεωρεί απειλή «τις συνεχείς εκκλήσεις μας για ειρήνη και σταθερότητα, ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, σεβασμό και πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα». Η Brnabić τόνισε ότι οι προκλητικές ενέργειες του Kurti και η αδράνεια της ΕΕ κινδυνεύουν να προκαλέσουν έναν νέο πόλεμο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Ο Miloš Vučević, υπουργός Άμυνας του Βελιγραδίου, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν εγγυάται την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο έδαφός του, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ίδιο ψήφισμα εξουσιοδοτεί τη Σερβία να στείλει στρατιωτικό απόσπασμα 1000 ανδρών, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συμφωνίες και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Το κοινοβούλιο του Βελιγραδίου αναμένονταν αρχικά να λάβει σχετική απόφαση στις 15 Δεκεμβρίου.

Τα σχέδια εναντίον της Σερβίας εγκυμονούν τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο πολεμικό μέτωπο στην καρδιά της Ευρώπης, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται. Φυσικά, για το ΝΑΤΟ, ένα πλήγμα εναντίον της Σερβίας σημαίνει πρωτίστως ένα πλήγμα εναντίον της Ρωσίας, του ιστορικού συμμάχου του Βελιγραδίου. Για άλλη μια φορά, ο πρέσβης Αλεξάντρ Μπόκαν-Τσαρτσένκο τόνισε πόσο πολύ θυμίζουν τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο τα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία από το 2014 και μετά, όταν η κυβέρνηση του Κιέβου άρχισε να διώκει τον ρωσόφωνο πληθυσμό μετά το φιλοδυτικό πραξικόπημα που έγινε γνωστό ως Euromaidan. «Η όλη κατάσταση, απολύτως η όλη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της στάσης της Πρίστινα απέναντι στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, μοιάζει φυσικά, σε μικρότερη κλίμακα, με όλα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία. Τα ίδια μοτίβα, η ίδια συμπεριφορά εκ μέρους της Δύσης», δήλωσε ο διπλωμάτης σε συνέντευξή του στο κανάλι «Ρωσίγια-24». «Σύμφωνα με τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες, η Πρίστινα σχεδιάζει τέτοιες προκλήσεις, με σκοπό να κατηγορήσει τους Σέρβους. Πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας που έχει χρησιμοποιηθεί πάμπολλες φορές», πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης.

«Οι εντάσεις αυξάνονται ραγδαία, γεγονός που αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Θα έλεγα ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο πέρα από το οποίο είναι πιθανή η αιματοχυσία ή μια θερμή φάση της σύγκρουσης», προειδοποίησε περαιτέρω ο Μπόκαν-Τσαρτσένκο. Ο Ρώσος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η εδαφική πολιτική των αρχών του Κοσσυφοπεδίου είναι ο κύριος λόγος για τη σημερινή κατάσταση: «Υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι και η επιδίωξη της Πρίστινα να καταλάβει όλο το Κοσσυφοπέδιο με οποιοδήποτε κόστος και με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που κατοικούνται από Σέρβους».

Αυτό που ο Μπόκαν-Τσαρτσένκο δεν μπορεί να πει ανοιχτά είναι ότι ενώ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ευθύνονται πρωτίστως για τη σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς το Κοσσυφοπέδιο δεν θα υπήρχε καν χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ότι υπάρχουν επίσης κύκλοι στη Δύση που ελπίζουν στο άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου για να εκπληρώσουν τον στόχο της εξόντωσης όλων όσοι δεν υποκύπτουν στη θέληση της Ουάσιγκτον. Εξάλλου, ο πολεμοκάπηλος και ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ παραμένει σήμερα ο ίδιος με εκείνον που οδήγησε στο βομβαρδισμό του Βελιγραδίου πριν από 23 χρόνια.

Πηγή: Centro Studi Eurasia-Mediterraneo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.