Η Ζαχάροβα για την κατάσταση στο διάδρομο Λατσίν

Σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα για την κατάσταση στο διάδρομο Λατσίν

30.12.2022

Ανησυχούμε για την έλλειψη προόδου όσον αφορά την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του διαδρόμου Λατσίν για τη μετακίνηση πολιτών, οχημάτων και εμπορευμάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις, σύμφωνα με τη δήλωση των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας της 9ης Νοεμβρίου 2020. Η ρωσική πλευρά, ιδίως η ηγεσία του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος (PΕΑ), συνεχίζει να λαμβάνει συνεπή μέτρα για την επίλυση της κατάστασης.

Τονίζουμε ότι η συμβολή των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων στην διαφύλαξη της ασφάλειας στην περιοχή ευθύνης τους είναι καθοριστική, γεγονός που επισημάνθηκε και από τους ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας κατά τη σύνοδο κορυφής στο Σότσι στις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Θεωρούμε οποιαδήποτε δημόσια έκτροπα και προκλήσεις εναντίον των ειρηνευτικών μας δυνάμεων ως απαράδεκτες και σκόπιμες ενέργειες που προκαλούν σαφή ζημία στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Καλούμε το Μπακού και το Ερεβάν να συμμορφωθούν αυστηρά με όλες τις διατάξεις της κοινής δήλωσης των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας της 9ης Νοεμβρίου 2020. Επισημαίνουμε ότι ο διάδρομος Λατσίν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τους σκοπούς που περιγράφονται στο εν λόγω κείμενο. Αναμένουμε ότι τα μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνίες σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης των μεταλλευτικών κοιτασμάτων στην περιοχή.

Είμαστε υπέρ της συνολικής εφαρμογής των τριμερών συμφωνιών στο ανώτατο επίπεδο για την απεμπλοκή των μεταφορών και των οικονομικών διασυνδέσεων στην περιοχή, την οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, την προετοιμασία μιας συνθήκης ειρήνης μεταξύ Μπακού και Ερεβάν και την καθιέρωση επαφών μεταξύ δημόσιων προσώπων, εμπειρογνωμόνων και βουλευτών των δύο χωρών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.