2022… Η χρονιά που σηματοδότησε το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας

30 Δεκεμβρίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπήρξε το κυρίαρχο θέμα της χρονιάς που πέρασε. Οι υπόλοιπες παγκόσμιες κρίσεις με την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων είναι παράπλευρες απώλειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η σύγκρουση δεν είναι απλώς μια τοπική σύγκρουση στο κέντρο της Ευρώπης, στο κατώφλι της Ρωσίας, που αφορά ένα αντιδραστικό αντιρωσικό καθεστώς στο Κίεβο. Η σύγκρουση αντιπροσωπεύει μια ιστορική αναμέτρηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, της οποίας ηγούνται, και της Ρωσίας. Η αναμέτρηση αυτή αναμενόταν από καιρό να εκδηλωθεί.

Δεν χρειαζόταν βέβαια, να συμβεί με αυτόν τον βίαιο, αποτρόπαιο τρόπο.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ ότι η επέκταση της συμμαχίας προς τα σύνορα της Ρωσίας αποτελούσε απαράδεκτη απειλή που αφορούσε τη στρατηγική ασφάλειά της. Οι προειδοποιήσεις της Μόσχας παρέμεναν χωρίς ανταπόκριση χρόνο με το χρόνο.

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία προσέφερε έναν τελευταίο διπλωματικό τρόπο για να αποφευχθεί η σύγκρουση, απευθύνοντας έκκληση για μια συνολική συνθήκη ασφαλείας, η οποία θα βασιζόταν στην ήδη παραδεκτή αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας». Αυτή η διπλωματική πρωτοβουλία απορρίφθηκε εν τη γενέσει της από την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Η Μόσχα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχόταν την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου. Οκτώ χρόνια πολέμου χαμηλής έντασης κατά των ρωσόφωνων στην πρώην Νοτιοανατολική Ουκρανία έπρεπε να σταματήσουν. Η στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ και η διαφημιζόμενη ένταξή της στη συμμαχία ήταν η κόκκινη γραμμή της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ ήταν αυτοί που επέλεξαν να περάσουν αυτή τη γραμμή. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα λάβει στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα. Η στρατιωτική αποδυνάμωση του καθεστώτος του Κιέβου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου ήταν το αποτέλεσμα, όλων αυτών.

Αυτό που συνέβη είναι ένας οιονεί πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η Ουκρανία έχει κατακλυστεί από τα οπλοστάσια του ΝΑΤΟ. Επιθέσεις σημειώνονται βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας και υπάρχει απερίσκεπτη, βρώμικη συζήτηση από δυτικούς πολιτικούς και ειδήμονες για δολοφονίες της ρωσικής ηγεσίας και προσπάθεια για αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:2022… Η χρονιά που σηματοδότησε το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.