Νότιος Καύκασος – Ποιοι και με ποιο σκοπό κινούν τα νήματα

Νότιος Καύκασος: Μια μάχη επιδιώξεων και διαδρόμων

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκική Δημοκρατία στοχεύουν στη δημιουργία του «διαδρόμου Zangezur», σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα του Ιράν και της Αρμενίας, καθώς συνεπάγεται τον αποκλεισμό του διαδρόμου Lachin – μιας ζωτικής γραμμής για τους εθνοτικούς Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκική Δημοκρατία στοχεύουν στη δημιουργία του «διαδρόμου Zangezur», σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα του Ιράν και της Αρμενίας, καθώς συνεπάγεται τον αποκλεισμό του διαδρόμου Lachin – μιας γραμμής ζωής για τους εθνοτικούς Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Yeghia Tashjian

Στις 12 Δεκεμβρίου, με πρόσχημα τον περιβαλλοντισμό, δεκάδες υποστηριζόμενοι από το κράτος «οικολόγοι ακτιβιστές» από το Αζερμπαϊτζάν μπλόκαραν τον μοναδικό χερσαίο διάδρομο που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο αποκλεισμός δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση για τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποκόπτοντάς τους από τον έξω κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μπακού προβαίνει σε μια τέτοια προκλητική ενέργεια. Το Αζερμπαϊτζάν πιέζει εδώ και καιρό για τη δημιουργία του «διαδρόμου Zangezur», ώστε να συνδεθεί με τον στενό του σύμμαχο την Τουρκία μέσω της νότιας Αρμενίας, αποκόπτοντας έτσι τα στρατηγικά σύνορα Αρμενίας-Ιράν.

Στις 12 Δεκεμβρίου, με πρόσχημα τον περιβαλλοντισμό, δεκάδες υποστηριζόμενοι από το κράτος «οικολογικοί ακτιβιστές» από το Αζερμπαϊτζάν μπλόκαραν τον μοναδικό χερσαίο διάδρομο που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο αποκλεισμός δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση για τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποκόπτοντάς τους από τον έξω κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μπακού προβαίνει σε μια τέτοια προκλητική ενέργεια. Το Αζερμπαϊτζάν πιέζει εδώ και καιρό για τη δημιουργία του «διαδρόμου Zangezur», ώστε να συνδεθεί με τον στενό σύμμαχο Τουρκίας μέσω της νότιας Αρμενίας, αποκόπτοντας έτσι τα στρατηγικά σύνορα Αρμενίας-Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει αντιταχθεί σε αυτό το σχέδιο και έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν. Τον Οκτώβριο, οι Ιρανοί άνοιξαν προξενείο στην πόλη Καπάν της νότιας Αρμενίας ως προειδοποίηση προς το Μπακού και τους περιφερειακούς συμμάχους του.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Νότιος Καύκασος – Ποιοι και με ποιο σκοπό κινούν τα νήματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.