Ο πρέσβης της Κίνας στο Κονγκό, Ma Fulin, έγινε δεκτός σε ακρόαση στις 24 Νοεμβρίου στη Brazzaville από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Denis Sassou N’Guesso, προκειμένου να επαναλάβει τη νέα δέσμευση της Κίνας σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους του Κονγκό.
Η Κίνα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας για να επιτρέψει στο Κονγκό να αποκτήσει εναλλακτικούς πόρους, προκειμένου να καλύψει τις εσωτερικές του ανάγκες και να εξασφαλίσει καλές σχέσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Το πρόβλημα του χρέους αντιμετωπίζεται μεταξύ του Κονγκό και της Κίνας και αποτελεί ένα διμερές ζήτημα. Το 2019, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό επιτεύχθηκε και έγινε αποδεκτό, ακόμη και αντικείμενο θαυμασμού από τους πάντες», εξήγησε ο Ma Fulin.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της κυβέρνησης του Κονγκό, η αναδιάρθρωση αυτή επέτρεψε στο Κονγκό να υπογράψει μια πρώτη συμφωνία με το ΔΝΤ για το πρόγραμμα διευρυμένης πιστωτικής διευκόλυνσης.
«Σήμερα, καθώς η κατάσταση αλλάζει, ιδίως μετά την εμφάνιση της covid-19, προκύπτουν δυσκολίες όχι μόνο στην οικονομική κατάσταση του Κονγκό αλλά και στη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την πλευρά του Κονγκό, προκειμένου να εφαρμόσουν από κοινού τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου Xi Jinping και του Προέδρου Denis Sassou N’Guesso κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής τους συνομιλίας το 2021», δήλωσε ο Ma Fulin.
Τα κινεζικά δάνεια δεν κρύβουν «παγίδες χρέους»
Τον Αύγουστο του 2022, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο ακυρώνει 23 άτοκα δάνεια προς 17 αφρικανικές χώρες που είχαν λήξει μέχρι το τέλος του 2021.
Η Κίνα είναι ο πρώτος διμερής πιστωτής πολλών αφρικανικών χωρών που διαγράφει ορισμένα χρέη αφρικανικών χωρών. Μεταξύ αυτών: του Τζιμπουτί (το 55% του αποθέματος χρέους της χώρας είναι κινεζικό), της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (42%), της Αγκόλα (34%), της Γουινέας (32%), των Κομορών (31%), του Καμερούν (29%), της Ζάμπια (25%) και του Τόγκο (24%).
Συνολικά, η Κίνα έχει δανείσει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, κυρίως μέσω των αναπτυξιακών τραπεζών της, της China Eximbank (60%) και της China Development Bank (25%).Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να αναδιαρθρώσει το χρέος του Κονγκό