Η οικονομία της Ρωσίας δεν πρόκειται να καταστραφεί- Οι Ευρωπαίοι αυξάνουν τις εισαγωγές τους από τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις

Zuerst

Παράξενες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας: ενώ οι χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει τις εξαγωγές τους προς τη Ρωσία από τότε που καθιερώθηκαν τα μποϊκοτάζ, παράλληλα οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν μαζικά, φθάνοντας σε ορισμένες χώρες ακόμη και σε τριψήφια ποσοστά.

Η Αυστρία, για παράδειγμα, εισήγαγε ρωσικά προϊόντα αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου του 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 139% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι η αξία των ρωσικών εισαγωγών στην Αυστρία υπερδιπλασιάστηκε αυτούς τους επτά μήνες σε σύγκριση με το 2021, παρά την επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων λόγω του πολέμου.

Η αύξηση ήταν παρόμοια στην Ουγγαρία (+132%) και στην Ελλάδα (+142%) και ιδιαίτερα εντυπωσιακή στο Λουξεμβούργο (+262%) και στη Σλοβενία (+346%). Οι ρωσικές εισαγωγές προς τη Γερμανία (+33%) και την Πολωνία (+24%) αυξήθηκαν σε μικρότερο βαθμό, αλλά και πάλι σημαντικά. Ωστόσο, οι όγκοι είναι ήδη υψηλοί σε αυτές τις δύο χώρες: η Γερμανία εισήγαγε ρωσικά προϊόντα αξίας 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Πολωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης στην Ευρώπη με 10,45 δισεκατομμύρια ευρώ (αν και η Πολωνία είναι de facto εμπόλεμη χώρα με χιλιάδες ανεπίσημους εθελοντές στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων!).

Μόνο η Φινλανδία (-7%), η Λετονία (-8%), η Εσθονία (-14%), η Ιρλανδία (-20%), η Λιθουανία (-25%), η Δανία (-44%) και η Σουηδία (-60%) κατέγραψαν μείωση των εισαγωγών τους από τη Ρωσία.

Η εξέλιξη είναι διαφορετική από ό,τι είχαν φανταστεί οι σκληροί δυτικοί οικονομικοί πολεμιστές. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (των «Πρασίνων») δήλωσε ότι οι κυρώσεις αποσκοπούσαν στην «καταστροφή» της ρωσικής οικονομίας. Όμως αυτό δεν ισχύει. Αν και οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν περιορίσει τις εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας προς τη Ρωσία, η αξία των εισαγωγών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια και άλλες πρώτες ύλες, δηλαδή σε τομείς καθαρά της ρωσικής οικονομίας.

Το 67% των αγαθών που διακινούνται από τη Ρωσία είναι καύσιμα, φυσικό αέριο και άλλα συναφή υλικά. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν μπορούν να τα αποφύγουν στον βαθμό που επιθυμούν. Ο λόγος για τη συνολική αύξηση της αξίας των εισαγωγών οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου.

Η μηνιαία αξία των εισαγωγών κορυφώθηκε τον Μάρτιο και στη συνέχεια μειώθηκε σταθερά, επανερχόμενη τον Οκτώβριο στο προ της κρίσης επίπεδο – λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών στο μεσοδιάστημα. Το εμπόριο σε άλλους τομείς έχει γενικά μειωθεί, αλλά όχι τόσο πολύ όσο αναμενόταν.

Η Ρωσία επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τις δυσχέρειες και τις δυσλειτουργίες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Για να μειωθούν οι τιμές, η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε αυξήσει την προσφορά ενέργειας. Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται και πάλι, αυτό οφείλεται κυρίως στον ήπιο καιρό και στη χαμηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη. Ο δεύτερος λόγος είναι σημαντικός: δείχνει ότι η αποβιομηχάνιση των ευρωπαϊκών οικονομικών χώρων, την οποία φοβούνται πολλοί εμπειρογνώμονες, έχει ήδη αρχίσει – πράγμα που σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων θα έχει είτε μειώσει είτε σταματήσει εντελώς την παραγωγή του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.