Οι στρατιωτικές δαπάνες προκαλούν και πάλι διχασμό μεταξύ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την προετοιμασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών των χωρών μελών «για το θέμα των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο των διαφωνιών εντός της Συμμαχίας».
Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ο θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής και διατλαντικής ασφάλειας», [και ότι κάθε σημαντικά ενισχυμένη ευρωπαϊκή αμυντική προσπάθεια πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένες αμυντικές δαπάνες].
Το ΝΑΤΟ διχάζεται για τις δαπάνες
«Υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας διαμάχης εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με το επίπεδο των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών», ανέφερε το ARD στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ορισμένοι σύμμαχοι θέλουν να ενισχύσουν σημαντικά τον τρέχοντα στόχο του 2%. Προβλέπει ότι έως το 2024, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ θα κινηθούν προς το σημείο αναφοράς, δηλαδή θα δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους (ΑΕΠ) για την άμυνα. «Ορισμένοι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να καταστήσουν τον τρέχοντα στόχο του 2% ως τον ελάχιστο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Το ARD πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, «ο στόχος είναι επομένως να επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο στην επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής. Θα πραγματοποιηθεί στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου». Κατέστησε δε σαφές ότι θεωρεί απαραίτητη την περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών, διότι η σύγκρουση στην Ουκρανία καθιστά τις αμυντικές επενδύσεις ακόμη πιο σημαντικές. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία», δήλωσε.
Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ «επιμένουν» να αυξηθεί το ελάχιστο επίπεδο των συνεισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της συμμαχίας. Το 2014, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, σε σύνοδο κορυφής στην Ουαλία, συμφώνησαν να θέσουν ως στόχο στρατιωτικών δαπανών το 2% του ΑΕΠ για κάθε χώρα μέλος. Ταυτόχρονα, το μέγεθος αυτό δηλώνεται ως «στόχος», δηλαδή δεν είναι τυπικά δεσμευτικό. Οι συνεισφορές πολλών κρατών μελών της Συμμαχίας είναι πολύ χαμηλότερες από το επίπεδο του 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Την ώρα που άλλοι το συζητάνε, εμείς δεν μασάμε και ξεπερνάμε το 2% στις στρατιωτικές δαπάνες