Ο Πούτιν σε συνάντηση για οικονομικά θέματα (17.01.23)

Συνάντηση για οικονομικά θέματα

Ο Πρόεδρος πραγματοποίησε συνάντηση με τηλεδιάσκεψη για οικονομικά θέματα.

17 Ιανουαρίου 2023

Μιλώντας εισαγωγικά :

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν: Συνάδελφοι: Καλησπέρα σας,

Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε σήμερα, για να συζητήσουμε την οικονομική ατζέντα.

Σε αυτή τη συνάντηση παρίστανται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. Θα μιλήσουμε για βασικούς δείκτες και τάσεις στη ρωσική οικονομία και στις παγκόσμιες αγορές. Θα επανεξετάσουμε επίσης συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων στον αναπτυξιακό τομέα – ακριβέστερα, τους στόχους για το 2023, τους οποίους συζητήσαμε εκτενώς τον Δεκέμβριο σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Ανάπτυξης και Εθνικών Έργων και σε πρόσφατη συνάντηση με μέλη της Κυβέρνησης.

Θα ξεκινήσω επανεξετάζοντας ορισμένες πτυχές των επιδόσεων της ρωσικής οικονομίας στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Όπως επισημάνθηκε προηγουμένως, η πραγματική δυναμική της οικονομίας αποδείχθηκε καλύτερη από τις προβλέψεις πολλών εμπειρογνωμόνων. Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης εκτιμά, όπως θα αναφέρουν οι συνάδελφοί μας σε λίγο στη συνέχεια, ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022, μόνο κατά 2,1%. Όπως θυμάστε, ορισμένοι από τους εγχώριους εμπειρογνώμονές μας, για να μην αναφέρουμε τους ξένους, προέβλεπαν μείωση κατά 10, 15 ή και 20 τοις εκατό.

Το αναμενόμενο συνολικό ετήσιο αποτέλεσμα είναι μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5 τοις εκατό. Θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι το ετήσιο αποτέλεσμα, διότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο καταγράψαμε οικονομική ανάπτυξη, παρά την απότομη πτώση του δεύτερου τριμήνου. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε αυτή τη θετική τάση.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι σε πολλούς από τους βασικούς κλάδους κορμού, όπως είναι οι κατασκευές, η γεωργία, η βιομηχανική παραγωγή, η αμυντική βιομηχανία και ορισμένοι άλλοι, το εύρος της παραγωγής όχι μόνο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, αλλά, αντίθετα, παρά τις πρωτοφανείς εξωτερικές πιέσεις, επεκτάθηκε, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της σταθερότητας στην αγορά εργασίας και μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με τη μερική απασχόληση σε ορισμένες περιοχές της χώρας και σε ορισμένους κλάδους.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Ο Πούτιν σε συνάντηση για οικονομικά θέματα (17.01.23)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.