Ο Λαβρόφ στην Ερυθραία

Σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ερυθραίας Ισαΐα Αφουέρκι, Μασάουα, 26 Ιανουαρίου 2023

26.01.2023

Καλησπέρα σας!

Με τον Πρόεδρο της Ερυθραίας Ισαΐα Αφουέρκι εξετάσαμε την κατάσταση των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες αναπτύσσονται δυναμικά και σε αμοιβαία επωφελή βάση. Συζητήσαμε για την οικονομία, την εξόρυξη, τις τεχνολογίες πληροφορικής και των επικοινωνιών, τη γεωργία, τα έργα υποδομής, τις ευκαιρίες στα λιμάνια και στους αερολιμένες της Μασάουα, καθώς και τις ρωσικές προτάσεις για τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ερυθραία. Όλα αυτά είναι θέματα για τις επερχόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων οικονομικών μας. Συμφωνήσαμε να τις ξεκινήσουμε σύντομα και να τις καθιερώσουμε ως τακτικές.

Συζητήσαμε για τη στρατιωτική και στρατιωτικοτεχνική συνεργασία βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί νωρίτερα. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες της Ερυθραίας για τη διατήρηση των αμυντικών της δυνατοτήτων. Σίγουρα θα συνεργαστούμε και σε ανθρωπιστικά θέματα. Είμαστε πρόθυμοι να αυξήσουμε τον αριθμό των υποτροφιών που λαμβάνει η Ερυθραία από τη ρωσική κυβέρνηση.

Αναφερθήκαμε σε αφρικανικά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά την επίλυση των συγκρούσεων στο Κέρας της Αφρικής. Ελπίζουμε ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Tigray για κατάπαυση του πυρός, η οποία επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Νότιας Αφρικής με τη βοήθεια του O. Obasanjo και του J. Kenyatta, θα συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή, γεγονός που θα είναι επίσης επωφελές για τη σταθερότητα όλων των χωρών της περιοχής.

Το κύριο θέμα της συζήτησής μας ήταν η ριζική αλλαγή της διεθνούς κατάστασης. Εναρμονίσαμε τις θέσεις μας στην ατζέντα του ΟΗΕ για τα βασικά παγκόσμια προβλήματα, ιδίως αυτά που δημιουργεί η «συλλογική Δύση» σε σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και κάθε άλλη χώρα που διαφωνεί με την αξίωση των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους να ηγεμονεύουν διεθνώς στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική και να υπαγορεύουν τη θέλησή τους στους πάντες, σύμφωνα με τη γνωστή αντίληψη του «τέλους της ιστορίας», στην οποία η φιλελεύθερη δημοκρατία θεωρείται η μόνη αληθινή.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Ο Λαβρόφ στην Ερυθραία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.