Financial Times: η Βραζιλία και η Αργεντινή ετοιμάζουν το κοινό λατινοαμερικανικό νόμισμα «Sur»

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Βραζιλία και η Αργεντινή εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός λατινοαμερικανικού νομίσματος με την ονομασία Sur, για την «τόνωση του περιφερειακού εμπορίου και τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ».

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου λατινοαμερικανικού νομίσματος με την ονομασία Sur, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι λοιπές χώρες της περιοχής θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα.

Στόχος τους είναι να «ενισχύσουν το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ», σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Sergio Massa δήλωσε στους Financial Times ότι οι χώρες της Νότιας Αμερικής «θα αρχίσουν σύντομα να μελετούν τις παραμέτρους που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, οι οποίες περιλαμβάνουν τα πάντα, από τα δημοσιονομικά ζητήματα μέχρι το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών».

Ο Massa δήλωσε ότι ετοιμάζουν «μια μελέτη για τους μηχανισμούς εμπορικής ολοκλήρωσης». Προειδοποίησε όμως ότι αυτό μπορεί να πάρει χρόνια για να αναπτυχθεί και ότι είναι μόνο «το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η Λατινική Αμερική».

Η Βραζιλία και η Αργεντινή συζήτησαν τα σχέδια για το νόμισμα στη συνεδρίαση της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) στο Μπουένος Άιρες στις 24 Ιανουαρίου.

Η Βραζιλία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική και η Αργεντινή την τρίτη μεγαλύτερη (μετά το Μεξικό).

Ο Ισπανός οικονομολόγος Alfredo Serrano Manc, ο οποίος εδρεύει στην Αργεντινή και ηγείται μιας δεξαμενής σκέψης αφιερωμένης στην περιφερειακή ολοκλήρωση, του Στρατηγικού Κέντρου Γεωπολιτικής της Λατινικής Αμερικής (CELAG), δήλωσε στους Financial Times ότι «ο δρόμος προς τα εμπρός είναι να βρεθούν μηχανισμοί που θα υποκαταστήσουν την εξάρτηση από το δολάριο».

Πρόσθεσε ότι ο χρόνος ήταν πλέον κατάλληλος, δεδομένου ότι «υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που είναι ιδεολογικά παρεμφερείς» με αριστερούς ηγέτες σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Σε μια συγκέντρωση τον Μάιο του 2022, ο Lula, ως ηγέτης του Κόμματος των Εργαζομένων δήλωσε: «Θα δημιουργήσουμε ένα νόμισμα στη Λατινική Αμερική, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από το δολάριο».

Ο Lula αποκάλυψε ότι θα ονομαζόταν Sur. Πρόσθεσε ότι δεν θα βασίζεται στο μοντέλο του ευρώ, καθώς οι χώρες θα μπορούν να διατηρήσουν τα κυρίαρχα εθνικά τους νομίσματα.

Αντ’ αυτού, το σχέδιο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί το Sur για το περιφερειακό εμπόριο.

Αφότου ο Λούλα κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2022, ο πολιτικός και αριστερός οικονομολόγος του Ισημερινού Andrés Arauz δημοσίευσε ένα σχέδιο για μια «νέα περιφερειακή οικονομική αρχιτεκτονική] για τη Λατινική Αμερική.

Ο Arauz δήλωσε ότι το σχέδιο θα είναι η αναβίωση περιφερειακών θεσμών, όπως η Ένωση Νοτιοαμερικανικών Εθνών (UNASUR) και η Banco del Sur (Τράπεζα του Νότου), και η δημιουργία μιας Banco Central del Sur (Κεντρική Τράπεζα του Νότου) για την εποπτεία του νέου νομίσματος.

Στόχος είναι να «εναρμονιστούν τα συστήματα πληρωμών» των χωρών που απαρτίζουν την UNASUR, ώστε «να μπορούν να γίνονται διατραπεζικές μεταφορές σε οποιαδήποτε τράπεζα της περιοχής σε πραγματικό χρόνο και από κινητό τηλέφωνο», έγραψε.

Ο Arauz ήταν υποψήφιος πρόεδρος που έφτασε πολύ κοντά στο να κερδίσει τις εκλογές του Εκουαδόρ το 2021.

Η Αργεντινή υποφέρει από ένα απεχθές χρέος προς τις ξένες αποικιοκρατικές δυνάμεις εδώ και 200 χρόνια.

Σήμερα, η Αργεντινή είναι παγιδευμένη σε ένα χρέος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ.

Αυτό το εξωτερικό χρέος σε δολάρια οδήγησε σε σταθερή εκροή συναλλάγματος από την Αργεντινή, τροφοδοτώντας υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández επισκέφθηκε την Κίνα και τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος»του Πεκίνου.

Η Αργεντινή έχει επίσης υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο ευρύτερο μπλοκ BRICS+. Το Μπουένος Άιρες συμμετείχε ήδη στις συνόδους κορυφής της ομάδας το 2022 κατόπιν πρόσκλησης του Πεκίνου.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή αποτελούν ήδη μέρος ενός εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής, γνωστού ως Mercosur (Mercado Común del Sur, ή Κοινή Αγορά του Νότου).

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.