Οι στρατιωτικές εξελίξεις στο μέτωπο του Ντονμπάς τις επόμενες ημέρες

Οι στρατιωτικές εξελίξεις στο μέτωπο του Ντονμπάς τις επόμενες ημέρες

Valentin Vasilescu

Ουκρανικές πηγές παρουσίασαν έναν χάρτη της πιθανότερης μελλοντικής στρατιωτικής κατάστασης. Η λογική της ανάπτυξης μεγάλων ουκρανικών μονάδων από το μέτωπο του Μπάκχμουτ, δείχνει ότι δεν θα αφήσουν να υπάρξει ανοργάνωτη υποχώρηση. Στον χάρτη, οι Ουκρανοί έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο για την υπεράσπιση του Ντονμπάς κατά μήκος δύο άλλων αξόνων.

Αυτό που αναμενόταν, και το είχα ήδη αναφέρει, είναι ότι οι Ουκρανοί περιμένουν από τους Ρώσους να ανακατευθύνουν την κύρια επίθεσή τους από το Μπάκχμουτ στο Σολεντάρ. Έτσι, στο Μπαχμούτ, η ουκρανική αντίσταση έχει αποδυναμωθεί. Η σημασία που είχε η κατάκτηση του προγεφυρώματος του Σολεντάρ από τις δυνάμεις της Βάγκνερ είναι πλέον ξεκάθαρη. Δυτικά του Σολεντάρ, οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να μετακινήσουν 13 ταξιαρχίες, συμπεριλαμβανομένων 2 ταξιαρχιών πυροβολικού και 2 ταξιαρχιών τεθωρακισμένων, και 2 ταξιαρχίες εφέδρων πεζικού, συνολικά με 30.000 άνδρες. Βασικά, ήταν τα πιο έμπειρα στη μάχη και βαριά οπλισμένα στρατεύματα που μεταφέρθηκαν εκεί.

Για να αποφύγουν την περικύκλωση από τους Ρώσους, οι 4 ουκρανικές ταξιαρχίες με 8.000 άνδρες γύρω από το Σίβερσκ θα πρέπει να κινηθούν δυτικά προς το Σλοβιάνσκ. Ο ουκρανικός στρατός δημιούργησε έτσι μια πρώτη γραμμή άμυνας, η οποία οριοθετήθηκε από τις περιοχές Κρίβα Λούκα-Νικιφοριέβκα-Τσάσιβ Γιάρ. Βόρεια του Σίβερσκ, οι ουκρανικές επιθέσεις στην Κρέμινα κατέληξαν σε αποτυχία. Τώρα οι Ρώσοι έχουν πάρει την πρωτοβουλία και προελαύνουν προς το Λιμάν. 5 μεγάλες ουκρανικές μονάδες και 2 ανεξάρτητα τάγματα, με 12.000 στρατιώτες που πολιορκούσαν την Κρέμινα, είναι τώρα εγκλωβισμένοι στη βόρεια όχθη του ποταμού Σεβεροντονιέτσκ. Αν δεν αποσυρθούν επειγόντως στο Σλοβιάνσκ, θα περικυκλωθούν από τους Ρώσους.

Σε αντίθεση με την περιοχή Μπάκχμουτ, η οποία είναι οχυρωμένη εδώ και οκτώ χρόνια, η νέα ουκρανική αμυντική γραμμή Κρίβα Λούκα-Νικιφοριέβκα-Τσάσιβ Γιάρ βρίσκεται σε ανοιχτό έδαφος, χωρίς δεσπόζοντα υψώματα για την παρατήρηση του εχθρού. Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί προετοιμάζουν επί του παρόντος μια 2η αμυντική γραμμή Στάριι Καραβάν-Σλοβιάνσκ-Κραματόρσκ. Οι Ουκρανοί ελπίζουν να διατηρήσουν αυτή τη γραμμή άμυνας μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις νέες προμήθειες αρμάτων μάχης, οβιδοβόλων και γενικότερα εξοπλισμού για το πεζικό που τους έχει υποσχεθεί η Δύση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.