
M. K. BHADRAKUMAR
Οι εσωτερικές ισορροπίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετασχηματίζονται σημαντικά ως συνέπεια του πολέμου δι’ αντιπροσώπων που διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι χώρες που είναι στενοί γείτονες της ζώνης σύγκρουσης – χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα κράτη της Βαλτικής – έχουν μεγαλύτερη αίσθηση εμπλοκής στη σύγκρουση σε σύγκριση με τις χώρες της Γηραιάς Ευρώπης. Αυτοί οι Νεοευρωπαίοι είχαν μια δύσκολη ιστορία που τους τοποθετεί σε μια έντονα «αντιρωσική» τροχιά.
Οι μανιχαϊστικοί φόβοι τους για τη Ρωσία τους έφεραν πιο κοντά στις ΗΠΑ και στη Βρετανία μετά το Brexit παρά στους φυσικούς τους συμμάχους στη Δυτική Ευρώπη. Η Πολωνία, η ισχυρότερη οντότητα της Νέας Ευρώπης, επενδύει μαζικά στην άμυνα, γεγονός που μπορεί να την εκτοξεύσει σε κορυφαία στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη.
Το 2022, η Πολωνία σύναψε μια τεράστια σύμβαση αγοράς όπλων με τη Νότια Κορέα: βαριά άρματα μάχης (τέσσερις φορές περισσότερα από τη Γαλλία), πυροβολικό, μαχητικά αεροσκάφη, έναντι 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Βαρσοβία υπέγραψε επίσης τον περασμένο μήνα σύμβαση για την αγορά δύο δορυφόρων παρατήρησης από τη Γαλλία έναντι 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η Πολωνία είναι αποφασισμένη να αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, για τη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης, ο πόλεμος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και έχει εμπλακεί σε μια κάποια συνεχή αμφισβήτηση του ίδιου της του εαυτού. Η ναζιστική κληρονομιά της Γερμανίας, η επιλογή της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η απροθυμία της να παραδώσει τα πρώτα όπλα στην Ουκρανία την βάζουν σήμερα σε αγωνιώδη κατάσταση όσον αφορά το θέμα της παράδοσης βαρέων αρμάτων μάχης.
Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία εκμεταλλεύτηκε αμέσως τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία για να ανακοινώσει στις 27 Φεβρουαρίου μια απότομη αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών σε ποσοστό άνω του 2% της οικονομικής της παραγωγής στο πλαίσιο μιας σειράς αλλαγών πολιτικής. Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε να διαθέσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικές επενδύσεις από τον προϋπολογισμό του 2022. (Ολόκληρος ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας συγκριτικά ήταν 47 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021).Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Η Ευρώπη έχει εχθρούς εντός κι εκτός
Reblogged στις Ώρα Κοινής Ανησυχίας.