Οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, η επαναβιομηχάνιση των ΗΠΑ και η ερημοποίηση της Ευρώπης

Giacomo Gabellini

Στις 20 Ιανουαρίου, οι 40 χώρες που συναντήθηκαν στη βάση του ΝΑΤΟ στο Ramstein καθόρισαν την ποσότητα και τον τύπο των οπλικών συστημάτων που θα παρασχεθούν στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να παραδώσουν τα κινητά συστήματα Avenger, τα τροχοφόρα οχήματα Stryker, Mrap και Hummer, τα τεθωρακισμένα οχήματα M-2 Bradley και σχεδόν 300.000 πυρομαχικά για τα πυροβόλα με τα οποία είναι εξοπλισμένα, αντιαρματικούς πυραύλους Tow, πυρομαχικά για τα συστήματα Nasams και Himars, νάρκες κατά προσωπικού Claymore M-18 και δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 105, 120 και 155 χιλιοστών. Το αντίτιμο των όπλων που αποστέλλονται σε αυτό το νέο πακέτο – 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – ανεβάζει το συνολικό ποσό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία σε περίπου 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ο υπολογισμός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τα 31 αμερικανικά άρματα μάχης M-1 Abrams, τα οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του Πενταγώνου και του προέδρου Μπάιντεν, αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία το φθινόπωρο του 2023.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η ποσότητα της υποστήριξης που παρέχει η Βρετανία, η οποία περιλαμβάνει 14 άρματα μάχης Challenger-2, τεθωρακισμένα οχήματα Crarrv, πολεμικά πλοία Bulldog και Spartan, ελικόπτερα Sea King, UAV, πυραύλους Starstreak, Araam και Brimstone, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών και διάφορους τύπους πυρομαχικών.

Πέριξ της Πολωνίας, ωστόσο, αναδύεται ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων, ξεκινώντας από αυτά των χωρών της Βαλτικής: η Εσθονία έχει προγραμματίσει να στείλει οβιδοβόλα των 155 και 122 χιλιοστών, καθώς και μεγάλο αριθμό πυρομαχικών και αντιαρματικών όπλων- η Λετονία έχει δεσμευτεί όχι μόνο να παράσχει πυραύλους Stinger, ελικόπτερα Mi-17, UAV, πολυβόλα και ανταλλακτικά, αλλά και να εκπαιδεύσει 2.000 επιπλέον Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι θα σταλούν στις χώρες της Βαλτικής. Επιπλέον των 1.000 στρατιωτών που εκπαιδεύτηκαν πέρυσι, φέτος θα εκπαιδευθούν 2.000 στρατιώτες στη Λιθουανία, η οποία θα στείλει αντιαεροπορικά όπλα των 40 χιλιοστών, ελικόπτερα Mi-8 και ανταλλακτικά.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, η επαναβιομηχάνιση των ΗΠΑ και η ερημοποίηση της Ευρώπης

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.