Ο Λαβρόφ για τις εξελίξεις στη Γεωργία

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην πολιτική εκπομπή «Το Μεγάλο Παιγνίδι» του Channel One,

στη Μόσχα,

στις 10 Μαρτίου 2023

Ερώτηση: Θα ξεκινήσω με μια ερώτηση σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα. Στην Τιφλίδα, η κυβέρνηση έχει πράγματι ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των διαδηλωτών χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία παραχώρηση εκ μέρους των διαδηλωτών. Ωστόσο, μαθαίνουμε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν. Τα αιτήματα των διαδηλωτών αυξάνονται. Αυτό αρχίζει να μοιάζει με το Μαϊντάν του Κιέβου το 2014. Τι συμβαίνει; Πόσο μακριά πιστεύετε ότι μπορεί αυτό να φτάσει;

Σεργκέι Λαβρόφ: Μοιάζει πολύ με το Μαϊντάν του Κιέβου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο νόμος για την καταχώριση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση ύψους 20% του προϋπολογισμού τους ήταν απλώς ένα πρόσχημα για την έναρξη μιας κίνησης για την αλλαγή της κυβέρνησης με τη βία.

Αν πάρετε τον νόμο και τον συγκρίνετε (όπως έκαναν πολλοί πολιτικοί επιστήμονες πρόσφατα όταν ξέσπασαν ταραχές στην Τιφλίδα) με το πώς ρυθμίζονται οι δραστηριότητες των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ινδία ή το Ισραήλ, θα παρατηρήσετε ότι ωχριά μπροστά τους. Η σύγκριση αυτών των νόμων δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα.

Η παραβίαση ενός παρόμοιου νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες διώκεται ποινικά και τιμωρείται με πρόστιμο έως 250.000 δολάρια και φυλάκιση έως 5 χρόνια. Στη Γεωργία, τα ποσά προβλέπονταν ασύγκριτα μικρότερα, περίπου 9.000 δολάρια και χωρίς ποινική δίωξη.

Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ αυστηρότερες ποινές στο θέμα αυτό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, χωρίς ενδοιασμό, δήλωσε ότι ο νόμος που προωθούν οι Γεωργιανοί (το κυβερνών Κόμμα το «Γεωργιανό Όραμα», αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και βάζει φραγμό στην πορεία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ. Η υποκρισία είναι προφανής.

Η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα κυβερνητικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι τελικά καταργούν το νόμο αυτό (όπως άκουσα) και ότι αφήνουν ελεύθερους περίπου 170 συλληφθέντες ταραξίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει υλικό που καταγράφει τη βίαιη συμπεριφορά τους, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους δημοκρατικούς κανόνες και θα έπρεπε να διωχθεί ποινικά. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση τους άφησε ελεύθερους, αλλά η αντιπολίτευση συνέχισε λέγοντας ότι οι απαιτήσεις έχουν ικανοποιηθεί κατά το ήμισυ, συγκεκριμένα μόνο ως προς το πρώτο θέμα και ότι τώρα ήρθε η ώρα να παραιτηθεί η κυβέρνηση.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Ο Λαβρόφ για τις εξελίξεις στη Γεωργία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.