Η Ζαχάροβα καταρρίπτει τους μύθους που διαδίδει η ηγεσία της ΕΕ σχετικά με την επισιτιστική κρίση

Καταρρίπτοντας τους μύθους που διαδίδει η ηγεσία της ΕΕ σχετικά με την επισιτιστική κρίση

13.03.23

Μύθος:

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν επιδεινώνουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Αυτή είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής επιθετικότητας και των σκόπιμων ενεργειών στην Ουκρανία – περιορίζοντας τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, καίγοντας καλλιέργειες και σιταποθήκες, κλέβοντας ουκρανικά σιτηρά και περιπλέκοντας τις εμπορικές συναλλαγές.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Η ΕΕ εξακολουθεί να παραπλανά την παγκόσμια κοινή γνώμη κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δήθεν προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Όταν πρόκειται για την ανάγκη αντιμετώπισης της επισιτιστικής κατάστασης στην ίδια την ΕΕ, τα πολιτικά συνθήματα δίνουν τη θέση τους σε μια πιο αντικειμενική ανάλυση των αιτιών. Για παράδειγμα, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Σχετικά με τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων στην ΕΕ» της 16ης Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους αναφέρει ρητά ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούνται υψηλές τιμές στον γεωργικό τομέα. Ωστόσο, αυτή η παραδοχή δεν εμποδίζει τις Βρυξέλλες να προκαλούν τεχνητά πρόσθετους κινδύνους επισιτιστικής ασφάλειας για τον υπόλοιπο κόσμο μέσω ολοένα και νέων περισσότερων αντιρωσικών περιοριστικών μέτρων.

Οι κυρώσεις της ΕΕ στοχεύουν άμεσα τις διαδικασίες παραγωγής γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων εντός της Ρωσίας. Ο κατάλογος των αγαθών που απαγορεύεται να εισάγονται στη χώρα μας διευρύνεται. Περιλαμβάνουν εξαρτήματα, γεωργικό εξοπλισμό και γεωργικά μηχανήματα.

Οι προβλεπόμενες εξαιρέσεις από το καθεστώς των κυρώσεων για τα αγροτικά προϊόντα συντάσσονται σκόπιμα με τη χρήση νομικών διατυπώσεων που αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών στις χώρες μέλη και τις καθιστούν de facto και de jure μη δεσμευτικές. Οποτεδήποτε συμφέρει την ΕΕ, χρησιμοποιεί πολύ διαφορετικές – εξαιρετικά σαφείς – διατυπώσεις που εγγυώνται με σαφήνεια ότι ορισμένα είδη εξαιρούνται από τις κυρώσεις. Ωστόσο, η ΕΕ δεν θέλει να τις εφαρμόσει όσον αφορά τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, διότι στην πραγματικότητα θέλει να υπονομεύσει τη θέση της Ρωσίας ως σημαντικού εξαγωγέα σιτηρών και λιπασμάτων.

***

Απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα σε ερώτηση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

14.03.23

Ερώτηση: Πώς θα μπορούσατε να σχολιάσετε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις, της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα και άλλων αξιωματούχων σχετικά με την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά;

Απάντηση: Τα πρώτα σχόλια που έχουν εκφραστεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Ουάσιγκτον και την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Μόσχα σχετικά με την ανακοίνωση της ρωσικής άποψης όσον αφορά την παράταση της «πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα» σχετικά με την εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία, είναι εντυπωσιακά ως προς την υποκρισία, τον αντιεπαγγελματισμό και την πλήρη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση που υιοθετήθηκε στη Μόσχα αποδείχθηκε ένα είδος «ψυχρολουσίας» για τους Αμερικανούς και την ΕΕ.

Καταλαβαίνουμε επίσης ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στις δυτικές μητροπόλεις ότι όλα θα συνέχιζαν σύμφωνα με ένα σενάριο επωφελές γι’ αυτούς, στο οποίο οι εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων θα μπλοκαρίζονταν ουσιαστικά ενώ οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα συνέχιζαν απρόσκοπτα και θα αυξάνονταν συνεχώς, αποφέροντας σημαντικά κέρδη στο καθεστώς του Κιέβου, μεταξύ άλλων και για την πληρωμή των προμηθειών όπλων και πυρομαχικών που εισρέουν στην Ουκρανία από τη Δύση.

Θα συνιστούσαμε στους συντάκτες τέτοιων σχολίων να ξαναδιαβάσουν τόσο τις ίδιες τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης όσο και τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες και άλλων αξιωματούχων του ΟΗΕ σχετικά με τον «πακέτο» του αλληλένδετο χαρακτήρα της «Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα και του Μνημονίου ΟΗΕ-Ρωσίας για την προώθηση των εγχώριων λιπασμάτων και τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές». Στη περίπτωση αυτή οι ισχυρισμοί περί έλλειψης σύνδεσης μεταξύ των δύο συμφωνιών θα αποφεύγονταν, προκειμένου να μην ακούγονται τόσο γελοίοι και εξευτελιστικοι – όπως εν προκειμένω – σε οποιονδήποτε επαγγελματία διπλωμάτη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της αποστολής της ΕΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.