Ο αργός θάνατος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Υπήρξε μια εποχή που η Ευρώπη ήταν η καρδιά της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Γιατί όμως τόσοι πολλοί βιομηχανικοί κολοσσοί μεταφέρουν τώρα αλλού, εκτός ΕΕ, την παραγωγή τους;

Οι υπέρογκοι λογαριασμοί στην ενέργεια και η γραφειοκρατία πνίγουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία, γράφει το Spiked. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αργοπεθαίνουν.

Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, η BASF, μόλις ανακοίνωσε ότι μειώνει την παραγωγή της στην Ευρώπη, κλείνοντας αρκετές εταιρείες στη Γερμανία και καταργώντας σχεδόν 2.600 θέσεις εργασίας. Ένας από τους λόγους που επικαλείται είναι η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ ξεχνά να αναφέρει άλλους εξίσου σημαντικούς παράγοντες. Ειδικότερα, το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αγορά έχει πάψει να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας και των υπέρογκων φόρων. Τελικά, οι Ευρωπαίοι πελάτες θα προμηθεύονται χημικά προϊόντα από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Γιατί, λοιπόν, τόσοι πολλοί βιομηχανικοί κολοσσοί αποφασίζουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους; Επειδή δεν είναι μόνο η BASF και η γερμανική χημική βιομηχανία που εγκαταλείπουν σήμερα την Ευρώπη. Ο όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του θα μεταφερθεί σύντομα από τη Γερμανία στις ΗΠΑ.

Εκ πρώτης όψεως, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ παραμένουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Αλλά οι περισσότερες οικονομικές προοπτικές δεν προδιαγράφονται καλές για τη Δύση.

Για παράδειγμα, η παραγωγή ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν ήδη υψηλές τιμές. Και αυτό ενώ κρατικοί θεσμοί, όπως η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών Εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, κλείνουν πυρηνικά εργοστάσια εκεί, όπου μπορούν. Εν τω μεταξύ, πέρυσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία μερικές φορές αναφέρονται ως «πρατήριο» φυσικού αερίου, κατασκεύασαν τον τρίτο πυρηνικό αντιδραστήρα τους μέσα σε 10 χρόνια.

Και τι γίνεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προβάλλονται ως λύση στα κλιματικά προβλήματα και στις κυμαινόμενες τιμές των υδρογονανθράκων; Η εταιρεία Boreas έπρεπε να υποβάλει οικολογική έκθεση 13.275 σελίδων (!) για να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στα ανοικτά των βρετανικών ακτών στο Νόρφολκ.

Η Γερμανία θα πρέπει να κατασκευάσει 43 γήπεδα ποδοσφαίρου με ηλιακούς συλλέκτες και 1600 αντλίες θερμότητας την ημέρα, καθώς και 27 χερσαίες και 4 υπεράκτιες αιολικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την εβδομάδα για να επιτύχει τους στόχους της πράσινης μετάβασης έως το 2030. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι πρόκειται για μια αδύνατη αποστολή.

Υποστηρίζεται ότι το Green New Deal και οι καινοτομίες στους ηλιακούς συλλέκτες θα λύσουν ως εκ θαύματος όλα μας τα προβλήματα. Αλλά η Δύση έλεγε και λέει πάντα ψέματα στον εαυτό της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.