Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται

«Ο Πούτιν έχασε τον πόλεμο του φυσικού αερίου από την Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος έμπορος πετρελαίου και φυσικού αερίου Pierre Andurand. Φαίνεται ότι ένας άνθρωπος που ασχολείται επαγγελματικά με το εμπόριο ενέργειας και έχει κάνει μια περιουσία σε αυτό, γνωρίζει καλύτερα ποιος κέρδισε ή έχασε τι. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ολιγόμηνα συμβόλαια παραγώγων που μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν στην αγορά μετοχών, όπως είναι τα futures και options, δηλαδή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τα δικαιώματα προαίρεσης, οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες φυσικού αερίου δεν διαρκούν μήνες ή ακόμη και χρόνια, αλλά δεκαετίες. Οι συμβάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, την κατασκευή τεράστιων μονάδων καθαρισμού, κεντρικών αγωγών, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συστημάτων θέρμανσης, χημικών και μεταλλουργικών μονάδων παραγωγής – εν ολίγοις, όλα όσα συχνά αναφέρονται ως βασικές οικονομικές υποδομές. Η κορυφή της παγκόσμιας μηχανικής εξαρτάται από τις προμήθειες και τις τιμές του φυσικού αερίου. Επομένως, είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίσει η Ευρώπη τη νίκη της επί του Πούτιν.

Οι φανφάρες του Pierre Andurand είναι κατανοητές: Η ΕΕ εισήλθε στην περίοδο φυσικού αερίου 2022/23 υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών έχει στεγνώσει τα ποτάμια και η υδροηλεκτρική παραγωγή έχει καταρρεύσει. Η ραχοκοκαλιά του ενεργειακού τομέα της Ευρώπης – τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια – μπήκαν σε καθεστώς αναγκαστικής επισκευής κατά δεκάδες. Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται συστηματικά. Συγκεκριμένα, το κοίτασμα Groningen στην Ολλανδία, ένας γίγαντας που στην κορύφωσή του παρήγαγε 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ετησίως, πρόκειται να κλείσει το 2024 λόγω των τακτικών σεισμών στην περιοχή. Οι εξαγωγές της Gazprom -περίπου 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως- μειώθηκαν επίσης πέρυσι. Οι δύο κύριοι αγωγοί της προς τη Γερμανία, ο Nord Stream 1 και ο Nord Stream 2, ανατινάχθηκαν. Ο άλλος αγωγός, ο αγωγός Yamal-Europe, εθνικοποιήθηκε από τις πολωνικές αρχές.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.