Την ώρα που άλλοι καταστρέφουν, υπάρχουν άλλοι που οικοδομούν

Ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, υπουργός για την ολοκλήρωση και τη μακροοικονομία της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο και εμπειρογνώμονα του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας και Προγραμματισμού, τον Γεβγκένι Ογκορόντνικοφ. Η συνέντευξη περιστράφηκε γύρω από τη νέα παγκόσμια τάξη, τον ρόλο της Ρωσίας σε μια οικονομική ένωση με την Κίνα και την Ινδία και τους κανόνες οικοδόμησης μιας οικονομικής και αντιπολεμικής ένωσης στην ευρύτερη ευρασιατική περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατυπώσει την ιδέα μιας ευρύτερης ευρασιατικής εταιρικής σχέσης το 2015. Οι χώρες της ΕΑΟΕ, η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και άλλες θα μπορούσαν να γίνουν μέλη της ένωσης. Είναι σωστό να συμπεράνουμε, απ’ ό,τι φαίνεται πως τον τελευταίο χρόνο η σημασία αυτού του σχεδίου εξελίσσεται αποκλειστικά και μόνο συνεχώς ενισχυόμενη;

– Την ίδια κιόλας χρονιά, το 2015, ετοιμάσαμε προτάσεις για την υλοποίηση της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης (ΕΕΕΣ). Οι προτάσεις αυτές, προσδιορίζουν μια μορφή για ένα ευέλικτο σύστημα νομικών κανόνων, δράσεων και θεσμών που λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των συμφερόντων των συμμετεχόντων και τον καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα της συνεργασίας.

Τώρα, χωρίς καμία «αμφιβολία», στην κατάσταση του παγκόσμιου υβριδικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι λακέδες τους, οι προϋποθέσεις για να ζωντανέψει η ιδέα της ΕΕΕΣ έχουν ήδη ωριμάσει, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ακόμη και υπερώριμες. Αυτό, παρεμπιπτόντως, κατέδειξε η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη το φθινόπωρο. Επιβεβαίωσε τη βούληση των ηγετών των ευρασιατικών κρατών να επενδύσουν σε μια βάση πολύπλευρης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Οι εν λόγω χώρες ενδιαφέρονται για τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης (ΝΠΟΤ) – συστήματα θεσμών που αποκαθιστούν το διεθνές δίκαιο και την εθνική κυριαρχία, με τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της οικονομικής μη διάκρισης, της ειλικρίνειας και της διαφάνειας.

Αν και οι διεθνείς θεσμοί έχουν πάψει να λειτουργούν και το διεθνές δίκαιο έχει εκλείψει εδώ και πολύ καιρό, η ανάγκη για μια «νέα παγκόσμια τάξη», προέκυψε άραγε μόλις τώρα;

– Αν η ιδέα της ΕΕΕΣ είχε τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μόλις προτάθηκε από τον αρχηγό του κράτους, πιστεύω ότι θα είχαμε καταφέρει να εξαλείψουμε την απειλή του παγκόσμιου υβριδικού πολέμου που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία της στον μετασοβιετικό κόσμο. Εξάλλου, η κύρια μέθοδος της αγγλοσαξονικής γεωπολιτικής είναι η γνωστή αρχή του «διαίρει και βασίλευε».Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Την ώρα που άλλοι καταστρέφουν, υπάρχουν άλλοι που οικοδομούν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.