Το προαναγγελθέν τέλος της δυτικής ηγεμονίας

Ντζαμέλ Λαμπιντί

Ηγέτης της UNEA, του φοιτητικού κινήματος μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Ηγέτης του «αραβικού» ρεύματος στο PAGS (κομμουνιστικό κόμμα), διετέλεσε τη δεκαετία του 1980 σε υψηλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό…

Μέσα σε λίγους μήνες, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο κόσμος άλλαξε. Βέβαια, οι αλλαγές συσσωρεύτηκαν αργά, πριν εμφανιστούν όλες μαζί, κάτω από τα πλήγματα που έδωσε η Ρωσία στην παλιά τάξη πραγμάτων και τη δυτική ηγεμονία.

Ό,τι κι αν συμβεί, είτε συμφωνεί κανείς με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία είτε όχι, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Όλες οι πλευρές συμφωνούν σε αυτό, τόσο οι ηγέτες του δυτικού κόσμου όσο και οι ηγέτες του υπόλοιπου κόσμου.

Η Δύση είναι γυμνή

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι λαοί του κόσμου ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι η Δύση είναι στρατιωτικά γυμνή. Δεν έχει αρκετά όπλα για να δώσει στο ουκρανικό καθεστώς. Δεν έχει αποθέματα ελαφρών ή βαρέων πυρομαχικών για να αντιμετωπίσει μια Ρωσία με ισχυρή πολεμική βιομηχανία και η οποία παράγει μαζικά αυτά τα πυρομαχικά καθώς και μια μεγάλη ποικιλία όπλων. Ήταν ο Γάλλος στρατηγός Thierry Bukhard που προειδοποίησε πρόσφατα, στις 26 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του στη γαλλική «εβδομαδιαία» εφημερίδα Le journal du dimanche, για την έλλειψη πυρομαχικών στις δυτικές χώρες. Οι Financial Times αναφέρουν ότι τα αποθέματα όπλων του γερμανικού στρατού επαρκούν μόνο για λίγες ημέρες, ενώ ο Γερμανός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου δηλώνει απλώς ότι δεν έχει στρατό. Πολλά από τα άρματα μάχης «Leopard» χάλασαν λόγω έλλειψης συντήρησης. Αυτό ισχύει και για εκείνα που αγοράστηκαν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην πραγματικότητα, όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί είναι εξαθλιωμένοι και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο υψηλής έντασης. Αυτό εξηγεί εν μέρει, μαζί με τον φόβο της κλιμάκωσης, την αναβλητικότητα στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μακρόν προσπάθησε να κρύψει την έλλειψη γαλλικών όπλων με αντιφατικές δηλώσεις, μόλις χρειάστηκε να στερήσει με πόνο από την Ουκρανία τον μειωμένο αριθμό όπλων και αρμάτων μάχης που διαθέτει η Γαλλία.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Το προαναγγελθέν τέλος της δυτικής ηγεμονίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.