Η συμφωνία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Ρωσίας και του Ιράν αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία απο-δολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας. Βάσει της συμφωνίας, 52 ιρανικές τράπεζες θα συνδεθούν με 106 ρωσικές τράπεζες. Με τη χρήση του ρουβλίου και του ριάλ να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, η συμφωνία θα βοηθήσει στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων και στην επίλυση των εμπορικών προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών εργάζονται για την εισαγωγή ενός κοινού εμπορικού νομίσματος που θα αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ. Αυτό θα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό. Χάρη σε αυτά τα μέτρα, η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Ιράν, αντιπροσωπεύοντας το 45% των συνολικών ξένων επενδύσεων. Η Ρωσία επενδύει σε ενεργειακά έργα, στον τομέα των σιδηροδρόμων, στην αυτοκινητοβιομηχανία και στη γεωργία.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Σαμαρκάνδη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την ενίσχυση του πολυπολικού κόσμου. Στο ίδιο πλαίσιο, οι συνομιλίες του Πούτιν με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί στη Σαμαρκάνδη βασίστηκαν σε μια βαθιά κοινή στρατηγική μεταξύ των δύο χωρών.
Τα σχέδια της Ρωσίας και του Ιράν αποτελούν μέρος του «Ανατολικού Άξονα», με επίκεντρο τα περιφερειακά κράτη της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Κεντρικής Ασίας.
Η παγκόσμια διάσταση αυτής της τάσης συνδέεται με τον σχηματισμό και την ενίσχυση των κρατών BRICS. Κατά τη διάρκεια του 2023, θα εμβαθύνουν στην ανάπτυξη των αμοιβαίων συστημάτων των χρηματοοικονομικών πληρωμών τους, μέσω των δικών τους αποθεματικών των εθνικών τους νομισμάτων. Επί του παρόντος, υπάρχουν τουλάχιστον 13 επιβεβαιωμένοι υποψήφιοι για ένταξη στα BRICS, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία.
Η πρόταση της Βραζιλίας για τη δημιουργία ενός κοινού νοτιοαμερικανικού νομίσματος είναι ένα βήμα προς την ίδια κατεύθυνση. Το νόμισμα αυτό, με την ονομασία Sur, θα χρησιμοποιείται για το εμπόριο μεταξύ των χωρών της περιοχής, αρχής γενομένης από την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Θα δημιουργηθεί μια κεντρική τράπεζα της Νότιας Αμερικής, η οποία θα βασίζεται στα βραζιλιάνικα αποθεματικά.
Όλα αυτά θα ενισχύσουν τη διεθνή διαδικασία αποδολάριοποίησης του διεθνούς εμπορίου και ταυτόχρονα θα αποδυναμώσουν την οικονομική κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια σκηνή. Ο αγώνας για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου διεξάγεται επομένως παράλληλα με τη διαδικασία αποδολαριοποίησης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.