Η αποδολαριοποίηση της Αφρικής

Το Σουδάν εγκαταλείπει το δολάριο στις συναλλαγές του με τη Ρωσία

Το Σουδάν εξέφρασε πρόσφατα την επιθυμία του να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Σουδάν και η Ρωσία εξετάζουν τρόπους για τη μετάβαση σε εθνικά νομίσματα στις αμοιβαίες συναλλαγές. Ο πρεσβευτής του Σουδάν στη Ρωσία, Hassan Mohammed, επιβεβαίωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών συζητούν ήδη αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Hassan αποκάλυψε επίσης ότι η Ρωσία έχει προτείνει τη χρήση ενός συστήματος χρηματοοικονομικών συναλλαγών που επιτρέπει τη χρήση εθνικών νομισμάτων. Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών συζητούν το θέμα και ελπίζουν να δουν το αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον.

Από τότε που επιβλήθηκαν οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, η χώρα απομακρύνθηκε σταδιακά από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ στο εξωτερικό της εμπόριο, διευρύνοντας τον κύκλο των εμπορικών εταίρων της με τους οποίους οι διακανονισμοί μπορούν να γίνονται σε εθνικά νομίσματα.

Το Χαρτούμ έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυξημένη συνεργασία με ρωσικές εταιρείες στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων. Ορισμένες ρωσικές εταιρείες ερευνών και εξόρυξης δραστηριοποιούνται ήδη στο Σουδάν και η αφρικανική χώρα ελπίζει να προσελκύσει περισσότερες ρωσικές επενδύσεις στον τομέα αυτό, με αρκετές συμφωνίες να βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών, μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ στο Σουδάν τον περασμένο μήνα, εν μέσω εντεινόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Η αποδολαριοποίηση της Αφρικής

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.