Αντιμέτωπο με τις πολλαπλές αποτυχίες της Δύσης στην αφρικανική ήπειρο, με κυριότερο χαμένο το Παρίσι, το κατεστημένο της Ουάσινγκτον προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τη δυτική επιρροή στο στρατηγικό αφρικανικό έδαφος. Ταυτόχρονα, αγωνίζεται να μειώσει την επιρροή του Πεκίνου και της Μόσχας στην ήπειρο.
Οι δυτικές ελίτ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσπαθήσουν να επανατοποθετηθούν στην Αφρική. Επειδή από την πλευρά του Παρισιού και παρά τις πρόσφατες προσπάθειες να διασωθεί ό,τι είναι ακόμη δυνατό, η πορεία οδηγεί για άλλη μια φορά σε παταγώδη αποτυχία, σήμερα η Ουάσιγκτον είναι αυτή που επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να φράξει τον δρόμο προς τον σινο-ρωσικό άξονα και αυτόν της πολυπολικότητας.
Πράγματι, σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Blinken, περιόδευσε για άλλη μια φορά στην Αφρική. Πρώτα επισκέφθηκε την Αιθιοπία, μια χώρα που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν υπό την απροκάλυπτη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Δύσης, όπου ανακοίνωσε «νέα ανθρωπιστική βοήθεια» ύψους 331 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η επιλογή της Αιθιοπίας δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι η χώρα είναι στρατηγικής σημασίας από πολλές απόψεις. Δεύτερη σε πληθυσμό στην αφρικανική ήπειρο με περισσότερους από 120 εκατομμύρια κατοίκους, ένας από τους κύριους εταίρους του Πεκίνου και της Μόσχας στην Αφρική, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η έδρα της Αφρικανικής Ένωσης βρίσκεται στην αιθιοπική πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.
Μετά την Αιθιοπία, ο Blinken βρέθηκε στον Νίγηρα. Η επιλογή του Νίγηρα δεν είναι σίγουρα ούτε αυτή τυχαία, δεδομένου ότι το Νιαμέι είναι πάντα προσανατολισμένο προς τον δυτικό άξονα, ιδιαίτερα προς τη Γαλλάι, σε μια εποχή που η τελευταίο απορρίπτεται ευρέως από αρκετές αφρικανικές χώρες.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Ο Μπλίνκεν άνοιξε το δρόμο της αποτυχίας των αμερικανικών περιοδειών στην Αφρική