Γιατί το διεθνές σύστημα που βασίζεται στο δολάριο, βρίσκεται σε διαδικασία αποδόμησης

Paul Craig Roberts

Ο Paul Craig Roberts είναι πρώην Υφυπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ και πρώην εκδότης και  συνεργάτης της Wall Street Journal.

Τα υψηλότερα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μετά από 12 χρόνια μηδενικών επιτοκίων, απαξιώνουν τα περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό τρομάζει τους καταθέτες, οι οποίοι αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οι καταθέτες αποσύρουν επίσης τα χρήματά τους επειδή μπορούν να πάρουν πολύ υψηλότερα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου, τα οποία είναι ασφαλή. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν ήδη αποσυρθεί από τις αμερικανικές τράπεζες. Το Bloomberg αναφέρει φήμες ότι η αυτοκρατορία των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Schwab, η οποία έχει χτιστεί πάνω στα χαμηλά επιτόκια, καταρρέει λόγω των ζημιών από τα ομόλογα. Σε απάντηση σε αυτή την ευπάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε εκ νέου τα επιτόκια.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα των παραγώγων συναλλάγματος και επιτοκίων. Κανείς δεν γνωρίζει τον κίνδυνο αυτών των εργαλείων. Το ίδιο το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Θορυβημένο από τη στρατιωτικοποίηση του δολαρίου από την Ουάσινγκτον μέσω κυρώσεων και κατασχέσεων, μεγάλο μέρος του κόσμου απομακρύνεται από τη χρήση του δολαρίου για την εξόφληση διεθνών εμπορικών λογαριασμών, ωστόσο η προσφορά δολαρίων δεν μειώνεται. Αυτό συνεπάγεται μείωση της συναλλαγματικής αξίας του δολαρίου. Η μετεγκατάσταση της μεταποίησης και της παραγωγής τροφίμων έχει καταστήσει τις ΗΠΑ πολύ εξαρτημένες από τις εισαγωγές. Η απώλεια της συναλλαγματικής αξίας του δολαρίου ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των εμπορικών ισοζυγίων των χωρών σε άλλα νομίσματα σημαίνει απότομη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Γιατί το διεθνές σύστημα που βασίζεται στο δολάριο, βρίσκεται σε διαδικασία αποδόμησης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.