Global Times
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελεί βασικό ζήτημα που σχετίζεται με την ικανότητα των κρατών να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του λαού τους με βιώσιμο τρόπο, ιδίως για τις ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες έχουν εισέλθει στην εποχή της ευημερίας.
Ως μία από τις σημαντικές ατμομηχανές της ευρωπαϊκής οικονομίας, η μεταρρύθμιση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος συνδέεται στενά με την εξέλιξή του στη μεταβιομηχανική εποχή και με την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στο σύνολό της. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Γαλλία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών.
Η σημερινή οικονομική ισχύς της Γαλλίας στηρίζεται στα ιστορικά θεμέλια των 500 και πλέον ετών της δυτικής αποικιακής επέκτασης, καθώς και στα επιτεύγματα μιας ή δύο γενεών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σήμερα, η Γαλλία εξακολουθεί να ελέγχει το νόμισμα 14 πρώην αποικιών της Δυτικής Αφρικής, με το γαλλικό φράγκο ως νόμιμο χρήμα, και οι χώρες αυτές πρέπει να καταθέτουν το 50% των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Γάλλοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν το πιο γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής προστασίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων.
Ανταγωνιζόμενοι εν μέσω της παγκοσμιοποίησης, οι σύγχρονοι Γάλλοι υπολείπονται των μερισμάτων που συσσώρευσαν οι προκάτοχοί τους. Η χώρα διαθέτει ακόμη χρήματα και μπορεί να παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Ωστόσο, με τη συνεχή αύξηση του ηλικιωμένου πληθυσμού στο μέλλον, το συνταξιοδοτικό σύστημα θα αντιμετωπίζει συνεχώς ελλείμματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πιέζει για «μεταρρυθμίσεις».Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Η κινεζική διάγνωση της γαλλικής κρίσης