Oleg Pavlov
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε μια επίσκεψη-ορόσημο στη Ρωσική Ομοσπονδία από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου. Ήταν γεμάτη από γεγονότα και συμβολισμούς, τα οποία θα αναλύονται από τους πολιτικούς επιστήμονες για πολύ καιρό ακόμη. Είναι ωστόσο πλέον σαφές ότι η επίσκεψη αυτή σηματοδότησε την έναρξη ενός βαθύτατου μετασχηματισμού ολόκληρου του συστήματος διεθνών σχέσεων, ο οποίος θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αφρικανική ήπειρο.
Η ίδια η δομή της επίσκεψης και ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκε αποδεικνύουν ότι προγραμματίστηκε και υλοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές όπως ακριβώς είχε σχεδιάστεί: ο Κινέζος ηγέτης ήρθε στη Μόσχα για την πρώτη του επίσημη κρατική επίσκεψη μετά την επανεκλογή του- της άφιξής του προηγήθηκε ανταλλαγή εννοιολογικών άρθρων από τους ηγέτες των δυο χωρών, με τα οποία ουσιαστικά προανήγγειλαν την έναρξη μιας νέας εποχής στις διεθνείς σχέσεις- κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέρη αντάλλαξαν σημαντικές δηλώσεις και κατέδειξαν ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον 21ο αιώνα.
Αν συνοψίσουμε τις δηλώσεις των δύο ηγετών, θα διαπιστώσουμε ότι μίλησαν με ομοφωνία υπέρ της οικοδόμησης ενός πολυπολικού κόσμου που θα βασίζεται στον σεβασμό των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου, ιδίως εκείνων που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς και στις αρχές του αδιαίρετου της ασφάλειας, των αναγνωρισμένων οικουμενικών αξιών, του αμοιβαίου οφέλους και μιας μακροπρόθεσμης θετικής εταιρικής σχέσης στην οποία τα μέρη τηρούν μια ισχυρή παράδοση συνεχούς και ουσιαστικού διαλόγου.
Οι δυτικοί σχολιαστές επικεντρώθηκαν στην εξορθολογισμένη διατύπωση του Κινέζου ηγέτη, κυρίως όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, χάνοντας το κύριο σημείο: Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ εν μέσω της ρωσοφοβικής εκστρατείας στη Δύση και των προσπαθειών να πιέσουν και να παρενοχλήσουν τη Ρωσία, όπως λένε, για να την απομονώσουν «συνολικά», ήταν από μόνη της μια πρόκληση και αμφισβήτηση για το σύστημα συντεταγμένων στην εξωτερική πολιτική που η Δύση έχει αποφασίσει να επιβάλει στον κόσμο.
Ας δούμε λοιπόν τι έχει να δώσει στον κόσμο η συλλογική Δύση, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι «πιο ενωμένη από ποτέ».Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Ποια είναι η χρησιμότητά της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας για την Αφρική;