Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 25 Μαρτίου την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει ήδη βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό ορισμένων λευκορωσικών αεροσκαφών για πυρηνική χρήση, έχει μεταφέρει πυραυλικά συστήματα Iskander και θα αρχίσει την εκπαίδευση των πληρωμάτων από τις 3 Απριλίου. Επιπλέον η κατασκευή των υποδομών για τα τακτικά πυρηνικά όπλα θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου. Πώς θα αλλάξει γενικότερα τα δεδομένα αυτή η ανάπτυξη πυρηνικών δυνάμεων στη Λευκορωσία;
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει εξηγήσει ότι η Ρωσία δεν καινοτομεί μεταφέροντας πυρηνικά όπλα στο «Ενωσιακό κράτος», αλλά κάνει αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για την ίδια λογική που ακολουθούν οι ΗΠΑ. Τα μαχητικά αεροσκάφη των συμμάχων τους μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Για να γίνει αυτό, ορισμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με το αντίστοιχο λογισμικό και οι πιλότοι υποβάλλονται σε τακτική εκπαίδευση. Ωστόσο, ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ.
Προφανώς, το ίδιο θα ισχύει και για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Μια ομάδα Λευκορώσων πιλότων εκπαιδεύεται ήδη για τη χρήση τους. Προφανώς, τα αεροπλάνα που έχουν παραλάβει θα τροποποιηθούν αναλόγως.
Από στρατιωτική άποψη, η λογική είναι πολύ απλή: μετακινώντας τις βάσεις αποθήκευσης των τακτικών πυρηνικών όπλων προς τα δυτικά για χρήση από τις λευκορωσικές ή τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, η Ρωσία θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά την περιοχή κάλυψης των τακτικών επιχειρησιακών συστημάτων Iskander. Η περιοχή που υπόκειται σε ενδεχόμενη καταστροφή περιλαμβάνει το έδαφος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Σλοβακίας, σχεδόν ολόκληρη την Πολωνία και ενδεχομένως ακόμη και το ανατολικό τμήμα της Γερμανίας. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στα επιχειρησιακά δεδομένα.
Κατά μία έννοια, με τον τρόπο αυτό παρακωλύεται η στρατιωτική ανάπτυξη της Πολωνίας. Η Πολωνία είναι πλέον περικυκλωμένη σε δύο πλευρές – στα βόρεια, από την περιοχή του Καλίνινγκραντ, και στα ανατολικά. Σε περίπτωση σύγκρουσης, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για την Πολωνία να δημιουργήσει ένα σύστημα αεράμυνας. Αυτό προβλέπεται ότι θα το επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Τι αλλάζει με την εγκατάσταση πυρηνικών στη Λευκορωσία